Hoppa till huvudinnehåll

108 års väntan är äntligen över – nu firar Chicago

Finalhjälten Ben Zobrist firar för andra hösten i rad.
Finalhjälten Ben Zobrist firar för andra hösten i rad. Finalhjälten Ben Zobrist firar för andra hösten i rad. Bild: EPA/DAVID J. PHILLIP Ben Zobrist,Chicago Cubs,Major League Baseball,baseball,World Series

I den nordamerikanska basebollserien MLB vann Chicago Cubs den sjunde och avgörande finalmatchen mot Clevlend Indians med 8–7 och samtidigt också mästerskapet.

Chicago Cubs som håller till i National League var den 162 matcher långa grundseriens överlägset bästa lag med en vinstprocent på 64.

Det var en dramatisk finalserie. Cleveland ledde finalserien med 3–1, men Chicago vann tre matcher i rad. I den avgörande finalen ledde Chicago med 5–1, men Cleveland kvitterade till 6–6 och strax därefter fick matchen brytas på grund av regn. Avgörandet kom först i den tionde inningen.

Tio lag kvalificerade sig för slutspelet och där besegrade Cubs först San Francisco Giants (3–1), sedan Los Angeles Dodgers (4–2) och till sist alltså Cleveland Indians (4–3).

35-åringen Ben Zobrist som för ett år sedan vann mästerskapet i Kansas Royals tecknade i vintras ett fyraårskontrakt med Chicago Cubs värt 56 miljoner dollar. Han avgjorde den sjunde finalen och valdes också till finalseriens bästa spelare.

108 års väntan

Chicago Cubs är en klassisk klubb som grundades redan år 1876. Klubben är den äldsta MLB-klubben som spelar kvar i samma stad som den grundades.

Chicago Cubs fick vänta på mästerskapet i 108 år, senast vann klubben år 1908 och den senaste World Series-finalplatsen är från 1945. Chicago Cubs mästerskapsfria period var den längsta mästerskapsfria perioden i en nordamerikansk proffsserie. Nu får World Series-förloraren Cleveland Indians den tvivelaktiga äran, Cleveland vann senast år 1948.

På 2010-talet har San Francisco Giants varit framgångsrikast i MLB med tre av sju mästerskap.

I Chicago spelar också konkurrenten White Sox som senast vann World Series år 2005. Ishockeylaget Chicago Blackhawks har vunnit tre mästerskap på 2000-talet, år 2010, 2013 och 2015. Basketklubben Chicago Bulls vann sex mästerskap på 1990-talet, det senaste 1998. Stadens lag i amerikansk fotboll Chicago Bears har vunnit Super Bowl en gång, år 1985.

Artikeln uppdaterad den 3 november klockan 9.55 beträffande Clevelands Indians senaste mästerskap och Chicago Blackhawks Stanley Cup-titlar.

Läs också