Hoppa till huvudinnehåll

Amerikafinnen som skrev under USA:s självständighetsdeklaration

John Mortons namnteckning på självständighetsdeklarationen
John Mortons namnteckning på självständighetsdeklarationen John Mortons namnteckning på självständighetsdeklarationen Bild: Yle/Peter Fahllund john morton, amerikafinländare som signerade usa:s självständighetsdeklaration

År 1776 är ett närmast heligt årtal i amerikansk historia. Det var då som USA bildades i och med undertecknandet av "The Declaration of Independence", Förenta staternas självständighetsdeklaration. Och har man sett, nog fanns det en Finlandsättling inblandad i sakernas tillblivande. Han hette John Morton, och hans farföräldrar hade kommit över för att skapa sig en framtid i kolonin "Nya Sverige", 1654.

John Morton blev tidigt en respekterad och aktad man. Verkade bl.a som fredsdomare, översheriff och medlem av den tidens högsta domstol. År 1774 valdes han till att representera Pennsylvania i kontinentalkongressen. Två år senare var han en av dem som signerade självständighetsdeklarationen, och vissa forskare hävdar att hans röst faktiskt var avgörande. Utan honom kanske det inte hade blivit något alls av den spirande världsmakten USA, som vi känner den idag.

Farföräldrarna kom från Vasa eller Rautalampi

Det råder delade meningar om farföräldrarnas härkomst och vad de egentligen hette. Vissa hävdar att namnet var Marttinen, andra säger Mårtensson. Det finns inga bevarade passagerarlistor från den tiden, så forskarna är tvungna att dra sina slutsatser utgående från rätt lösa boliner. Troligen kom farföräldrarna från Vasatrakten eller från Rautalampi.

Talade och skrev svenska

Enligt tillförlitliga källor kunde Marttinen/Mårtensson både tala och skriva svenska. På den tiden var vi ju en del av riket Sverige, den östra rikshalvan. I Pennsylvania finns ännu idag en liten stad som heter Morton, och hans s.k. "homestead", eller gård, står fortfarande kvar.

Tanken svindlar ju nog en aning när man betänker att Mårtensson/Marttinen är en "Founding father", dvs i samma skara som Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, George Washington och John Adams...de tre sistnämnda blev allihop presidenter.

Lektor Långbacka med Mortons namnteckning och minneskarta.
Lektor Långbacka med Mortons namnteckning och minneskarta. Lektor Långbacka med Mortons namnteckning och minneskarta. Bild: Yle/Peter Fahllund lektorer (lärare),karl-david långbacka

Hör hela historien presenterad av lektor Karl-David Långbacka, kryddad med massor av anekdoter i "Historiens vingslag". Vega lördag kl 12.10

Nyligen publicerat - Vega