Hoppa till huvudinnehåll

Anna Järvinen leker med texten då hon sjunger på finska

Musikern Anna Järvinen
Anna Järvinen Musikern Anna Järvinen Bild: Carl Johan De Geer Anna Järvinen,musiker,Yle Vega

Det blev fyra soloalbum på svenska innan det blev dags för en skiva på finska. Ostosten joukossa från den nya skivan är en hit både i Sverige och Finland och nästa vecka blir det gig på fyra orter i hennes forna hemland med den finska skivan.

Anna flyttade som 6-åring från östra Helsingfors till Täby, norr om Stockholm, tillsammans med sin mamma. Sedan dess har hon bott i Sverige och jobbar i dag som lärare i svenska och engelska samtidigt som hon är en etablerad sångare i den svenska och finländska musikvärlden.

Nygammal skiva

Hon är just nu skivaktuell med skivan Annan. En Anna, som är en nygammal skiva. För ett år sedan gav hon ut skivan Buren och den nya skivan är egentligen samma skiva men på finska.

På den finskan skivan har Anna använt sig av samma ackompanjemang som på den svenska skivan. För den finska lyriken står hon själv.

Hon bad en kompis, som har rötter i Finland och som har bott i Sverige en lång tid, att göra de finska texterna. Anna antog att han kunde förstå de rikssvenska uttrycken och få dem att låta bra på finska.

- Jag fick aldrig se texterna för han var inte nöjd med dem själv. Så jag skrev texterna.

Ordlek kring skivtiteln

Anna berättar att den svenska titeln på skivan Buren är en ordlek. Man kan vara inlåst i en bur eller man kan bli buren i livet.

Hon berättar att då skivan kom till, föll det samman med var hon befann sig i sin personliga utveckling till att långsamt bli vuxen.

- Jag ville bli buren och hjälpt men var tvungen att inse att jag själv måste ta hand om mig själv. Samtidigt insåg jag att man kan vara instängd i sig själv.

Då titeln skulle hittas på för den finska skivan ville hon ha någon liknande ordlek och kom då ihåg sin mamma.

- Hon använde ofta uttrycket "villaa ylle" då jag var liten och det lät skojigt på finska men kunde inte översättas lika skojigt till svenska. Lika lite som Annan, en Anna inte går att översätta till någonting skoj på svenska.

"Ute på hal is då jag sjunger på finska"

Då den svenska versionen av skivan gjordes ville hon tillsammans med sin producent skapa en klaustrofobisk stämning, och hon tycker att de lyckades. Men den klaustrofobiska stämningen försvann då de gjorde samma sak på finska, säger Anna.

- Jag känner att jag är ute på hal is då jag sjunger på finska för jag behärskar inte finskan. Men jag kan finska ändå såpass bra så jag kan känna mig lite road av att få leka med de finska orden och uttrycken.

Hon förklarar att det finska språket sjungs på ett annat sätt i och med att de finska vokalerna är så mycket öppnare än de svenska. Det känns helt enkelt annorlunda att sjunga helt tekniskt.

Svenskan blir ändå aldrig Annas känslospråk torts att hon lever och jobbar helt och hållet på svenska varje dag.

- Känslan finns i finskan trots att jag inte behärskar det språket så att jag kunde uttrycka mig tillräckligt bra.

Isländskan Björk en förebild

Annas förebild inom musiken är den isländska artisten Björk. Anna råkade nyligen se en isländsk tv-serie och blev alldeles besatt av det isländska språket.

Hon började googla omkring på internet och hamnade in på olika intervjuer med Björk, där hon berättade om sitt liv och att hon får göra det hon vill.

- Björk var min stora idol för tjugo år sedan och nu blev jag påmind om hennes strukturerade sätt att arbeta och att hon gjort det hon velat.

Anna upplever själv att hon stortrivs i sitt lärarjobb och har för tillfället inga planer på att bli musiker på heltid. Hon berättar att det gått i vågor.

- Ibland har jag känt att musiker på heltid inte skulle vara något problem, men just nu vill jag jobba som lärare. Jag stortrivs med mina elever och jag gillar lärarjobbet där energin på något sätt är i rörelse hela tiden.

Anna Järvinen ger fyra konserter i Finland under nästa vecka

Måndag 7.11 Helsingfors, Korjaamo
Tisdag 8.11 Uleåborg, 45 Special
Onsdag 9.11 Tammerfors, Klubi
Torsdag 10.11 Åbo, Dynamo