Hoppa till huvudinnehåll

Ännu en förlust för Lejonen - Ryssland klasser bättre i Helsingfors

Mikko Koskinen släpper in 0-1 målet mot Ryssland i Helsingfors.
Mikko Koskinen släpper in 0-1 målet mot Ryssland i Helsingfors. Mikko Koskinen släpper in 0-1 målet mot Ryssland i Helsingfors. Bild: Matti Raivio/All Over Press Mikko Koskinen,Finlands herrlandslag i ishockey

Ett rutinerat blåvitt landslag vägde lätt, när ett ungdomligt ryskt landslag dominerade i EHT-turneringens öppningsmatch i Helsingfors. Ryssland vann matchen välförtjänt med 5-1 (1-0,0-1,4-0).

Förlusten var Finlands sjätte raka under Lauri Marjamäki: förutom alla World Cup-matcherna förlorade Finland under Marjamäki också de två sista träningsmatcherna inför den högklassiga turneringen. Senast Finland vann en herrlandskamp var den 8 september 2016 i förlängning mot Sverige.

Finlands rutinerade lag inledde starkt och fick också till ett par heta chanser under inledningen av den första perioden, som faktiskt pågick i över nio minuter innan den första avblåsningen.

Med sex minuter spelat fick Finland en dubbelchans när både Pekka Jormakka och Tomi Sallinen prövade lyckan från nära håll. Några minuter senare kom hemmalaget loss i en tre mot en situation, men Jesse Joensuus avslut gav inte önskat slutresultat.

Också Mikko Koskinen fick vara på sin vakt under den första perioden, men inte ens Koskinen kunde rädda Finland från ett baklängesmål när Anatolij Golishevs handledsskott slank in mellan SKA-målvaktens madrasser. Skottet såg inte helt otagbart ut, för att uttrycka det snällt.

Mikko Koskinen släpper in 0-1 målet mot Ryssland i Helsingfors.
Mikko Koskinen kunde inte stoppa Golishevs skott. Mikko Koskinen släpper in 0-1 målet mot Ryssland i Helsingfors. Bild: Matti Raivio/All Over Press Mikko Koskinen,Finlands herrlandslag i ishockey

Lagen gick till pausvila i rysk ledning 1-0.

– Det här är nog inte vårt bästa spel, även om perioden var OK. Vi verkade nervösa. Ryssland var hungriga och kom på väldigt aktivt med sin forechecking, det var nog ett helt annorlunda Ryssland nu, sade Antti Pihlström i den första periodpausen.

Den andra perioden hade just hunnit komma igång när Koskinen tvingades lämna buren på grund av skada. Harri Säteri fick blixtsnabbt ingripa och hoppa in mellan stolparna, målvaktsbytet ägde rum vid tiden 21.55.

Harri Säteri stoppar puck i Helsingfors för Finlands herrlandslag.
Säteri fick hoppas in på kort varsel. Harri Säteri stoppar puck i Helsingfors för Finlands herrlandslag. Bild: Matti Raivio/All Over Press Harri Säteri,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland efter målvaksbytet fick Finland småningom chansen i powerplay och lyckades också kvittera matchen. Sakari Salminen och Jesse Joensuu arbetade fram ett gyllene läge för Miro Aaltonen, som från bakstolpen sopade in sitt första landslagsmål i sin första landskamp vid tiden 31.12.

– Det känns bra att spela med dessa killar. Passningen av "Sakke" (Salminen) var lysande så det var lätt att sätta pucken i mål, sade Aaltonen i periodpausen och hoppades på att någon tagit pucken till vara.

Miro Aaltonen firar landslagskarriärens första mål i Helsingfors.
Aaltonen firar sitt mål. Miro Aaltonen firar landslagskarriärens första mål i Helsingfors. Bild: Matti Raivio/All Over Press Miro Aaltonen,Finlands herrlandslag i ishockey

Resten av mittenperioden förlöpte i jämna tecken, Harri Säteri kom bra in i matchen med några viktiga parader och efter 40 minuter stod matchen och vägde vid 1-1.

Junior-VM-stjärnan Andrej Svetlakov gav Ryssland initiativet tillbaka efter ungefär halva perioden när Bogdan Kiselevich gav honom ett helt tomt mål att skjuta på. Svetlakov som gjorde tre mål i Helsingfors-arenan under junior-VM vid årsskiftet gjorde inget misstag när han satte sitt första A-landslagsmål bakom Säteri.

När Finland friskt jagade en kvitteringspuck slarvade Juuso Hietanen bort pucken i offensiv zon, vilket öppnade för en rysk kontring. Bekanta namn var framme igen, när Nitjusjkin stod för framspelningen och Golishev för målskyttet bakom en chanslös Säteri.

Nikita Gusev satte sen 4-1 i tom bur, när Finland jagade en reducering med en man mer på isen och Vladimir Tkachev gjorde ännu 5-1 före slutsummern ljöd.

Den officiella publiksiffran blev på blygsamma 7025 personer, mindre än normalt i EHT-sammanhang.

På lördag möter Finland Tjeckien och avslutar turneringen på söndag med match mot Sveriges Tre Kronor.

Finland - Ryssland 1-5 (0-1, 1-0, 0-4)

13.21 1-0 Golishev (Nitjusjkin,Kiselevich)
31.12 1-1 Aaltonen (Salminen,Joensuu) PP
49.51 1-2 Svetlakov (Kiselevich,Nitjusjkin)
53.05 1-3 Golyshev (Nitjusjkin)
58.58 1-4 Gusev tm
59.46 1-5 Tkatshjov

Målvakterna
Ilja Sorokin RUS 4+ 8 +10=22
Harri Säteri FIN +11 + 8=19
Mikko Koskinen FIN 8+ 1 + = 9

Läs också