Hoppa till huvudinnehåll

Chomsky och slutet på "The American Dream"

Noam Chomsky blickar tillbaka på sitt liv som aktivist och politiskt aktiv.
Noam Chomsky blickar tillbaka på sitt liv som aktivist och politiskt aktiv. Noam Chomsky blickar tillbaka på sitt liv som aktivist och politiskt aktiv. Bild: Naked City Films & PF Pictures requiem for the american dream,Yle Fem,Noam Chomsky

I dokumentären Requiem for the American Dream följer vi Noam Chomsky när han funderar over fördelningen av makt och rikedom i vår tid.

Chomsky är en amerikansk professor som vid sidan av sitt arbete inom språkvetenskap varit en ansedd kritiker av USA:s politik.

Dokumentären är inspelad under en period på fyra år och bit för bit ger Chomsky sin syn på varför vi nu står vid ett historiskt vägskäl. Ett vägskäl där ojämlikheten i samhället är rekordstor och demokratin är på glid.

Under ett halvt århundrade verkar alla beslut ha tagits för att favorisera de mest förmögna på bekostnad av den stora majoriteten.

Vi har nu kommit fram till ett läge där medelklassen håller på att dö ut. Det skulle i sådana fall att få enorma konsekvenser för framtiden.

I dokumentären ser Chomsky också tillbaka på sin egen karriär av aktivism och politiskt deltagande. Det är en påminnelse att makten alltid i slutändan ligger hos de som styr och en dokumentär riktad till alla som vill se ett framtida samhälle där alla kan få sin del av kakan.


Orginalttitel: Requiem for the American Dream
Dokumentären visades första gången i Yle Fem 2016.
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Peter Hutchison, Kelly Nyks & Jared P Scott.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem