Hoppa till huvudinnehåll

FN: Parisavtalet förhindrar inte globala uppvärmningen

Kärnkraftsverket Tihange i Belgien i mars 2016.
Trots FN:s klimatavtal kommer utsläppen av växthusgaser överskrida målen med motsvarande 14 miljarder ton koldioxid. Kärnkraftsverket Tihange i Belgien i mars 2016. Bild: EPA/JULIEN WARNAND kärnsäkerhet,Belgien,terrorattacker,terrorism,kärnkraftverk,energi,klimatförändring,klimatpolitik,elektricitet

FN:s årliga klimatrapport slår hål på optimismen för Parisavtalet. Avtalet hindrar inte den globala uppvärmningen från att nå farliga nivåer - fler kraftiga nedskärningar i växthusgasutsläppen behövs.

FN varnar för att de globala målen för minskade växthusgasutsläpp som stakades fram i det så kallade Parisavtalet inte nås utan ytterligare nedskärningar i utsläppen.

FN:s årliga klimatrapport slår fast att utsläppen fortsätter att öka trots de löften som gavs i samband med Parisförhandlingarna.

I rapporten väntas utsläppen år 2030 motsvara mellan 54 och 56 miljarder ton koldioxid.

Det är upp till 14 miljarder ton mer än vad som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till två grader Celsius, den nivå där klimatförändringens värsta effekter kan förhindras.

Enligt rapporten beräknas den nuvarande utvecklingen innebära att temperaturen stiger mellan 2,9 och 3,4 grader till år 2100.

Tragedi för mänskligheten

Rapporten publiceras bara en dag före delegationer från länderna som har undertecknat Parisavtalet ska träffas i Marrakech.

Mötet ska utmynna i ett regelverk för hur avtalet ska tillämpas i praktiken.

Många länder har redan gett en rad löften om nedskärningar i utsläppen eller i ökningen av utsläppen, men enligt rapporten räcker de inte för att uppfylla avtalet.

Där sägs det att syftet är att begränsa uppvärmningen till två grader, men chefen för FN:s miljöprogram UNEP Erik Solheim efterlyser nu kraftigare åtgärder för att det ska vara möjligt.

– Om vi kollektivt inte börjar vidta ytterligare åtgärder nu, börjandes vid mötet i Marrakech, kommer vi att tvingas sörja över en tragedi för mänskligheten, en tragedi som kunde ha förhindrats, säger Solheim.

– Det växande antalet klimatflyktingar som drabbas av hunger, sjukdom, fattigdom och konflikter kommer att vara en konstant påminnelse om vårt misslyckande. De vetenskapliga bevisen visar klart att vi måste agera snabbare, säger Solheim.

Läs också