Hoppa till huvudinnehåll

"Förråd av baslivsmedel borde varje österbottniskt hushåll ha"

En prepper ser till att ha sina förråd fyllda ifall något oväntat inträffar.
Konserver och torrskaffning hör till ett bra basförråd av livsmedel. En prepper ser till att ha sina förråd fyllda ifall något oväntat inträffar. Bild: Yle lager,förråd,matvaror,förberedelse,katastrofberedskap,katastrofer

Under torsdagen avslutades den stora österbottniska beredskapsövningen PohjaBotten16 med att myndigheterna och kommunerna samlade sina erfarenheter av övningen.

Det handlar delvis om oväntat konkreta saker som mat och vatten.

Under beredskapsövningen PohjaBotten16 har myndigheterna, tredje sektorn, näringslivet och 40 kommuner i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten tillsammans övat på hur man skulle förebygga och bekämpa skador samt klara av och återhämta sig efter en utdragen samhällskris eller undantagstillstånd.

Utgångspunkten är att många störningar inträffar samtidigt som samhället tvingas klara sig utan nätförbindelser.

Ari Perämäki som är inspektör vid Närings-, trafik och miljöcentralen i Södra Österbotten har under övningen jobbat med frågor som rör livsmedelskedjan.

- Här finns lärdomar att dra för alla, inte bara på myndighetsnivå, säger Perämäki.

Förråd av baslivsmedel

Perämäki förespråkar exempelvis att varje österbottniskt hushåll har ett litet förråd av baslivsmedel, inklusive vatten.

- En utdragen kris skulle sannolikt bryta livsmedelskedjan så det här är något för var och en av tänka på, säger Perämäki.

Också för jordbrukare ledde beredskapsövningen till konkreta förslag.

- Våra jordbrukare är hyfsat välförberedda på kortare elavbrott. Men långvariga elavbrott och problem med vattenförsörjningen är en helt annan historia, säger Perämäki.

Mjölkmaskiner kräver exempelvis såväl elektricitet som rent vatten.

- Djuren kan i alla fall tillfälligt klara sig med vatten av lite sämre kvalitet om det brister i vattenförsörjningen, men mjölkmaskinerna kräver rent vatten. Man borde fundera på vilka möjligheterna är att vid våra gårdar förvara rent vatten i någon form av tankar.

Ari Perämäki påpekar även att jordbrukarna - precis som alla andra idag - förlitar sig rätt långt på fungerande nätförbindelser.

PohjaBotten16 är den hittills största övningen av sitt slag i regionen. Deltagarna samlas till slutrapport i december.