Hoppa till huvudinnehåll

Hjältehunden Rico räddade sin matte undan brand

Den pragska råtthunden Rico. Prazský krysarík, eller pragsk råtthund, är en av världens minsta hundraser.
Hjältehunden Rico Den pragska råtthunden Rico. Prazský krysarík, eller pragsk råtthund, är en av världens minsta hundraser. Bild: Finska Kennelklubben hjältehund,hjältar

Den pragska råtthunden Rico belönas med titeln hjältehund. Rico räddade i oktober sin ägare undan en eldsvåda i Åbostadsdelen Liljedalen.

Rico började plötsligt skälla, och han slutade inte trots att matte sade till. Då hundägaren till slut steg upp från soffan, kände hon röklukt.

Hon var på väg ut på balkongen för att kontrollera orsaken, men hunden skällde åt henne att gå till dörren till trappuppgången. Samtidigt ringde det på dörren och en man ropade en varning om att det brinner.

Rico slutade skälla först då ägaren hade kommit ut ur huset med sina hundar.

Då först märkte hon att det brann i grannhuset på tre våningar, och att branden via en balkong hade spritt sig till hennes grannes bostad.

Prazský krysarík, eller pragsk råtthund, är en av världens minsta hundraser

Finska kennelklubben utser i år sammanlagt 17 hundar till hjältar. De här hundarna har under det gångna året hjälpt till med att rädda livet på personer i nöd. Dessutom får 17 hundar hedersomnämnande.

Utmärkelserna delas ut i samband med den internationella hundutställningen i Helsingfors 11.12.2016. Finska kennelklubben har belönat hjältehundar sedan 1997.

Läs också