Hoppa till huvudinnehåll

Hör Börje Lampenius i Revisorn

Börje Lampenius i Gogols Revisorn, 1957
Börje Lampenius i Gogols Revisorn, 1957 Bild: Yle Arkivet börje lampenius

Börje Lampenius var inte bara en av Svenska Teaterns mest folkkära skådespelare. Han var också en ofta anlitad skådespelare i Radioteaterns uppsättningar av lite äldre datum. I Gogols Revisorn från 1957 lyser en 36-årig Lampenius i huvudrollen som Iván Alexándrovitj Chlestakov, resenären som anländer till en liten provinsstad och blir tagen för revisor.

Gott humör och massvis med charmig patina är det som gäller i uppsättningen. Och vid sidan av Börje Lampenius medverkar också en lång rad av Svenska teaterns övriga stjärnor på festhumör. Den falska revisorns tjänare spelas av Göran Cederberg, som stadens borgmästare och hans fru hör ni Eric Gustafsson och Gundel Henrikson, och i birollerna bland andra de lite på 20-åriga ynglingarna Nils Brandt och Carl Mesterton.

Gogols satiriska klassiker från 1836 om den lilla ryska provinsstaden som fjäskar för en falsk revisor, har förvånande nog satts upp bara två gånger av Radioteatern. Och den här versionen i regi av Stig Törnroos är faktiskt den färskare av de två.

Handlingen är säkert välbekant för många lyssnare. En man på resa i landsorten blir tagen för revisorn, som har anmält sin ankomst och som hela den lilla staden väntar på med bävan. När resenären dyker upp blir han emottagen med ett överflöd av gåvor och mutor som han inte är sen att skamlöst utnyttja.

Revisorn är, trots sina 185 år på nacken fortfarande en aktuell pjäs. Och kommer att förbli det så länge mutor och korruption förekommer. Därför hör Revisorn till de ständigt spelade klassikerna - än uppförd i full 1800-talsmundering, än i förflyttad till modern samtid.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega