Hoppa till huvudinnehåll

Inbrott i höghus är svårlösta fall - så här skyddar du ditt hem

En person försöker bryta sig in genom en ytterdörr till ett höghus.
Inbrotten i bostäder minskar men samtidigt är inbrott i höghuslägenheter svårlösta fall. En person försöker bryta sig in genom en ytterdörr till ett höghus. Bild: Yle/Sofi Nordmyr brott

Förra veckan inträffade en rad inbrott i höghuslägenheter i Vasa. Lär känna dina grannar och använd säkerhetslås, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki på Österbottens polisinrättning.

Enligt polisen minskar antalet inbrott i privata bostäder. Om man jämför de tre första kvartalen i fjol med årets, så minskade antalet brott i bostäder med 42 stycken i hela landet. I Österbotten minskade antalet inbrott i bostäder med 48 stycken.

Hur stor del av inbrotten som sker i höghuslägenheter visar inte statistiken. Brotten registreras endast som inbrott i bostäder. Dessutom är inbrott i höghuslägenheter ofta svårlösta.

- Det är svårt för att det ofta är ett område där det rör sig många människor. Om ingen har sett något är det svårt att undersöka, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki på Österbottens polisinrättning.

Därför uppmanar Välimäki alla att ha ett säkerhetslås som du kan låsa när du lämnar hemmet. Ett annat tips är att lära känna dina grannar så att både du och de kan upptäcka om någon okänd rör sig kring ditt hem.

Inget spår efter inbrottstjuv i Vasa

Förra veckan bröt en man sig in i flera lägenheter i Vasa. Mannen hade på förhand spanat in lägenheterna, han hade ringt på dörrklockor och slagit till när lägenhetsinnehavaren lämnade sitt hem. Mannen bröt sig in i lägenheterna och stal pengar och smycken.

Det polisen vet om mannen är att han är 30-40 år gammal och att han pratar finska. Möjligtvis är han Vasabo, säger Välimäki. En av lägenhetsinnehavarna som hade inbrott i sitt hem tror att den man hen pratade med före inbrottet kan vara gärningsmannen.

Men polisen har inte påträffat någon misstänkt person än.

- Vi behöver tips, säger Välimäki.

Inbrotten skedde i höghus på Rådhusgatan, Levonsgatan, Frihetsvägen, Sundsgatan och Sjömansgatan. Har du något tips som kan hjälpa polisen i det här fallet ska du ringa 050 381 9810 eller 06 312 5001. Du kan också skicka ditt tips till rikostorjunta.pohjanmaa@poliisi.fi.

Vasabor känner sig trygga

Yle Österbotten träffade några Vasabor som bor i höghuslägenheter för att fråga dem hur säkra de känner sig i sina hem.

- Förut när jag bodde i ett tvåvåningshus och jag bodde på första våningen kunde jag känna mig lite otrygg. Det var ofta som folk gick fel och försökte låsa upp min dörr. Nu bor jag i ett hus där ytterdörren är låst både dagtid och nattetid, säger Matilda Skrifvars.

- Jag har en hund, den skäller när posten kommer så jag känner att det skulle vara ganska osannolikt att någon skulle bryta sig in hos mig med en skällande hund. Det märks åtminstone om någon skulle försöka ta sig in hos mig, säger Josefine Sundblom.

Josefine Sundblom och Matilda Skrifvars sitter vid ett bord där de har ett kassaskrin, papper, penna och en telefon.
Josefine Sundblom och Matilda Skrifvars. Josefine Sundblom och Matilda Skrifvars sitter vid ett bord där de har ett kassaskrin, papper, penna och en telefon. Bild: Yle/Sofi Nordmyr sundblom

- Jag känner mig rätt så säker. Det är ganska tyst i mitt hus på nätterna, det är dörrkod på ytterdörren och jag har aldrig upplevt något likt de inbrott som inträffade förra veckan, säger Oscar Rantala.

- Jag känner mig säker fast jag hörde om inbrotten förra veckan. Det är inget jag tänkt på desto mer, säger Jonatan Sparv.

Det sägs att grannar är det billigaste inbrottsalarmet, har ni koll på era grannar?

- Om man känner sina grannar är det kanske så. Jag har inte ett ansikte på alla mina grannar, säger Sundblom.

- I höghus känner man ofta inte sina grannar. Jag tror inte att jag skulle märka om någon försökte ta sig in i grannens lägenhet, säger Skrifvars.

- Jag har ganska dålig koll. Jag far till skolan mitt på dagen och kommer hem sent på kvällen.

- Jag flyttade in i mitt hus ganska nyligen så jag har inte så bra koll på mina grannar. Det skulle säkert vara bra att ha koll på dem för de är säkert ett bra inbrottsalarm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten