Hoppa till huvudinnehåll

Inga förbättringsplaner i olyckskorsningen i Borgå

En kvinna väntar på att få gå över Alexandersgatan i Borgå.
När är det min tur? Fotgängaren får ibland vänta länge på ett passligt hål i trafiken för att korsa Alexandersgatan. Inom en vecka har två påkörningar hänt här i korsningen utanför Runebergs hem. En kvinna väntar på att få gå över Alexandersgatan i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman runebergsgatan i borgå,korsningar (plats),trafik,Fotgängare

Stora trädstammar som skymmer sikten, dålig vägbelysning, en brant backe och inget trafikljus. Korsningen mellan Alexandersgatan och Runebergsgatan i Borgå är ett orosmoment för både bilister och fotgängare.

Två personer har inom loppet av några dagar blivit påkörda av bilar vid korsningen av Alexandersgatan och Runebergsgatan i Borgå.

Olyckorna har skett då personerna har försökt ta sig över vägen på övergångsstället. Bilister på väg västerut mot ån har inte märkt fotgängarna på vägen i tid.

På måndagskvällen skadades en äldre kvinna allvarligt då hon blev påkörd av en personbil, och vid samma korsning blev en äldre man påkörd förra torsdagen, några dagar innan.

Två män går på övergångsstället på Alexandersgatan i Borgå. Till vänster en tjock, gammal trädstam.
En vuxen människa blir lätt osynlig bakom det stora trädet till vänster i bilden. Två män går på övergångsstället på Alexandersgatan i Borgå. Till vänster en tjock, gammal trädstam. Bild: Yle / Hanna Othman alexandersgatan i borgå,korsningar (plats),trafik,Fotgängare,skyddsvägar

För fyra år sedan omkom en kvinna som blev påkörd på samma ställe.

Bilskollärare Janne Andersson vid Borgå bilskola säger att han under årens lopp sett flera nära på-situationer i korsningen.

- Det är en farlig korsning. Kvällstid är den dåligt upplyst, de gamla träden skymmer sikten och gör så att en vuxen människa kan stå gömd bakom stammen utan att man ser dem från bilen, säger Andersson.

Han påpekar att vägtrafiklagen och alla trafikregler säger att bilisterna borde sakta ner och ta dem som rör sig på ett sådant ställe i beaktande. Men fotgängare borde också ha så pass mycket självbevarelsedrift att de inte kastar sig ut på vägen hur som helst.

Janne Andersson, bilskolelärare.
Bilskolelärare Janne Andersson har följt med trafiken i korsningen både från bilen och som fotgängare. Janne Andersson, bilskolelärare. Bild: Yle / Hanna Othman bilskolelärare

På basis av de detaljer som polisen gett ut låter det enligt Andersson som om det var bilistens fel i fallet med kvinnan som blev påkörd i måndags.

Borgå stads trafikingenjör Hanna Linna-Varis vill inte uttala sig om de här specifika fallen av påkörning i korsningen, eftersom polisen håller på att undersöka dem.

Hon säger att de flesta trafikolyckor sker på grund av dem som rör sig i trafiken och att det är mera sällan som omgivningen spelar in.

Skyddade träd

Bilskollärare Janne Andersson tycker att träden i korsningen skymmer utsikten, men Linna-Varis berättar att en del av träden är skyddade i stadens detaljplan. Något enstaka träd kunde ändå fällas om det anses nödvändigt för säkerheten i korsningen.

Trafikingenjören tycker inte heller att man kan ta bort övergångsstället från korsningen. Man måste kunna röra sig till fots i stadens centrum, säger hon och tillägger att folk antagligen ändå skulle gå över där, men då skulle det bli ännu farligare.

Trafikljus skulle vara en lösning, men i kombination med den branta backen på Alexandersgatan leder det till andra sorters farosituationer.

Ingen förändring i korsningen

Just nu finns det inga planer på att bygga om korsningen. I budgeten för förbättring av trafiksäkerheten i Borgå finns 100 000 euro för nästa år, men med det gör man inte så mycket, säger Hanna Linna-Varis.

- Inte kan man börja ändra på alla korsningar i staden. Bilisterna måste kunna ta i beaktande ställen som har dålig sikte, säger Janne Andersson.

I korsningen finns ett par stolpar med Välkky-rörelsedetektorer som börjar blinka då det finns fotgängare eller cyklister i närheten, men det finns ingen statistik på hur bra de fungerat i Borgå.

En Välkky-stolpe meddelar för bilisterna då det finns en fotgängare i närheten. Den här stolpen står på Alexandersgatan i Borgå.
Det finns två Välkky-stolpar i korsningen av Alexandersgatan och Runebergsgatan. En Välkky-stolpe meddelar för bilisterna då det finns en fotgängare i närheten. Den här stolpen står på Alexandersgatan i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman alexandersgatan,trafik,skyddsvägar,korsningar (plats)

I mörkare tider är det alltid säkrast att bilister kör extra försiktigt och att fotgängare använder reflex.