Hoppa till huvudinnehåll

Korsholms fullmäktige överens om flyktingmottagning

Två barn tillsammans med en vuxen på barnhemmet HOKISA, som sköter om barn påverkade eller smittade av hiv.
Arkivbild. Två barn tillsammans med en vuxen på barnhemmet HOKISA, som sköter om barn påverkade eller smittade av hiv. Bild: EPA/NIC BOTHMA barn,HIV-positiva

Antalet kommunplatser för flyktingar i Korsholm kommer nästan att fördubblas. Samtidigt görs flyktingmottagningen till en ordinarie verksamhet i kommunen.

- Vi hade en bra diskussion i frågan och var slutligen rörande eniga om att det här vill vi göra, säger Carola Lithén som är ordförande i kommunfullmäktige i Korsholm.

Korsholm har de senaste två åren tagit emot nästan 50 kvotflyktingar från Demokratiska republiken Kongo. Med den erfarenheten i bagaget vill man nu göra verksamheten permanent.

I praktiken innebär det att den personal som jobbar med flyktingfrågorna blir fast anställd och att kommunen förbinder sig att erbjuda mellan 70 och 100 kommunplatser till kvotflyktingar eller asylsökande som fått uppehållstillstånd.

- Det handlar alltså om nästan dubbelt så många platser som hittills, men det tror vi att vi ska kunna hantera, säger Lithén.

Bland de utmaningar som fullmäktige diskuterade nämndes enligt Lithén framför allt brist på lämpliga bostäder och trängseln i kommunens skolor.

- Vi får säkert ta emot såväl stora flyktingfamiljer som ensamkommande som beviljats asyl. Så det behövs olika typer av bostäder. Och barnen är ju i olika åldrar, det börjar inte 30 elever i samma skolklass samtidigt.