Hoppa till huvudinnehåll

Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.
Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage. Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage. Bild: NRK Könsorgan, kvinnliga,kön,könsorganen,slidan

Där många föräldrar stammande och röda av skam försöker berätta för dig om "blommor och bin", tar Line Jansrud i "Newtons serie om puberteten" med dig på en resa i den pubertala kroppen. Vad händer i kroppen under tonåren? Är mina bröst för små eller min snopp sned? Varför får man finnar? Följ med!

Hormoner

När man kommer i puberteten börjar hormonerna rasa! Flickornas och pojkarnas kroppar börjar ändra, och de förvandlas sakta efter hand till kvinno- och manskroppar.

Bröst

För tjejerna är en av de synligaste förändringarna i puberteten den som förbereder dem på att mata babyn. Till det behövs små mjölkfabriker, alltså bröst!

Snoppen

Som barn behöver pojkarna sina snoppar bara till att kissa, men i puberteten växer penisens storlek och betydelse.

Kroppshår

Hår här och där. I puberteten förvandlas de ljusa fjunen till tjocka hår och börjar samla sig på olika håll på kroppen.

Tillväxt

Under puberteten växer allt fort. Benen blir längre och musklerna starkare. Flickornas höfter blir bredare, och hos pojkarna växer struphuvudet och de hamnar i målbrottet.

Snippan

För tjejerna är menstruationen en milstolpe under puberteten. När mensen börjar kan flickan bli gravid.

Svett och kvisslor

Pubertetens hormonsvall gör att svetten börjar lukta och man kan få röda fläckar, kvisslor.

Sex och sånt

Förutom att kroppen ändrar fysiskt mognar också psyket under puberteten. Tankarna far omkring och känslorna går upp och ner, och till slut är man klar för sex. Och med tiden för att få barn.

Grundskola, åk 3-6

Vetamix

 • Fyra tips inför de digitala studentproven i matematik!

  Censorn tipsar inför de elektroniska proven.

  Ska du skriva det nya digitala studentprovet i matematik? På en punkt kan du i alla fall andas ut: själva innehållet i provet ska inte vara väldigt annorlunda jämfört med tidigare. Men vad lönar sig att ha koll på gällande de nya bitarna? Här är censorns tips!

 • Skidteknik för dig som vill bli bättre i spåret

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Kalevala lade grunden till finländsk kultur

  Kalevala är Finlands nationalepos.

  Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

Nyligen publicerat - Vetamix