Hoppa till huvudinnehåll

Rekordtidig start för skidspåren i Västnyland

Ingen trängsel i skidspåret
Skidentusiasterna kan gräva fram skidorna rekordtidigt i år. Ingen trängsel i skidspåret Bild: YLE/Jonas Blomqvist stefan löfving-loppet

Årets första snö kom i så rikliga mängder att skidspåren har kunnat öppna på flera håll i Västnyland. Nu önskas kallt väder och ännu mera snö.

I Västerby i Ekenäs var barnen ute i skidspåren redan på onsdagskvällen (2.11) berättar Owe Backman från Österby Sportklubb.

Gräsplanen har skidspår och det går att skida fristil på en del av konstsnöbanan, cirka 1,5 kilometer.

- Jag rekommenderar ändå att man inte tar de bästa skidorna med, säger Backman.

En maskin gör skidspår i snön.
I Karis drogs skidspåren upp på onsdagkväll. En maskin gör skidspår i snön. Bild: Roger Lönnberg snö,skidspår,Karis,Skidning som transportmedel eller rekreation,karis sportplan,Västnyland

I Ingå går det redan att skida fristil på en 3,2 kilometer lång bana. Det går bra att starta vid Ingåarenan eller skidstugan.

Tanken var att dra klassiska skidspår men det fanns inte tillräckligt med snö för det, berättar André Nylund från Ingå IF.

I Karis går det redan att skida i spåret nära idrottsplanen. Där har det kommit drygt 10 centimeter med snö men det skulle gärna få komma lika mycket till, säger Roger Lönnberg som hjälper till med underhållet av spåren på kvällar och helger.

På Oxberget i Svartå finns ännu inga skidspår. Orsaken är att det inte kommit tillräckligt med snö, säger Stefan Enberg från IK Trissan. Han uppskattar att det har kommit runt 10 centimeter med snö.

- Blir det kallare väder så kan vi starta snökanonerna. Men då måste det vara fem minusgrader eller kallare.

snökanoner i påminne
Snökanonerna i Påminne kan snart komma i gång. snökanoner i påminne Bild: Yle/Nicole Löfberg påminne

Slalombacken i Påminne står ännu öde. Men det finns planer på att starta snökanonerna redan den här veckan, säger Matti Peltonen. Allt hänger på hur kallt det är.

- Det tidigaste säsongsöppningen vi har haft är den 14 november. Vi ska se om vi slår det i år, säger Peltonen.

Fyra veckor för tidigt

Att skidsäsongen inleds i början av november är väldigt ovanligt i Västnyland.

I Västerby brukar man göra de första konstsnöspåren vid jul, säger Owe Backman.

I Ingå har man inlett skidsäsongen tidigast i slutet av november.

- Jag tvivlar att det håller så länge men vi får njuta så länge det varar, säger André Nylund.

Artikeln uppdaterades 4.11 klockan 06:48. Tidigare stod det att klassiska spår skulle dras i Ingå på torsdagskvällen men det visade sig att det inte fanns tillräckligt med snö.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland