Hoppa till huvudinnehåll

Torvalds vill rädda världen med skräp

Nils Torvalds poserar framför en karta av Österbotten.
Nils Torvalds. Nils Torvalds poserar framför en karta av Österbotten. Bild: Yle/Markus Bergfors. Nils Torvalds,torvalds

Vi måste bli bättre på att separera våra avfallsströmmar och utvinna nya råvaror ur vårt skräp. Det säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP) som besökt olika avfalls- och förbränningsanläggningar i Österbotten.

EU:s avfallsdirektiv ska förändras och Europaparlamentarikern Nils Torvalds blev i mars 2016 utsedd till att ansvara för revideringen av avfallsdirektiven inom den liberala gruppen (ALDE).

- Man kan säga att mitt arbete går ut på att både prata och sköta skräp. Skräp, eller avfall, är egentligen oerhört intressant, vilket jag inte visste för ett år sedan, säger Torvalds.

- Det finns möjligheter att utvinna nya strömmar av råvaror ur skräp och ju bättre vi blir på det desto lyckligare blir vi i längden.

Olika omständigheter i Europa

Torvalds berättar att det svåraste i hans arbete är att förklara för sina kolleger i Europaparlamentet hur annorlunda förhållandena är i Finland.

- Vi är ett litet land långt borta från världens centrum. Om jag talar om skogen så vet de inte riktigt vad det är. Talar jag om fjärrvärme, som är vårt sätt att kombinera både värme och elektricitet, så vet de inte heller vad det är.

Det gäller att hitta de exempel som gör att människor får upp ögonen för att det finns olika omständigheter i Europa, säger Torvalds.

- Vi diskuterade en gång jordbruket i Strasbourg. Det var en tidig vår och 17 grader varmt ute. Jag ringde en av mina vänner som har ett mjölkbruk i Sodankylä och frågade vad hans termometer visade. Den visade minus 17 grader. Vi hade alltså en temperaturskillnad på 34 grader och sådan siffror får människor att haja till.

På turné om avfall

Under tisdagen och onsdagen besökte Torvalds Österbotten, som en del av en turné till olika avfalls- och förbränningsanläggningar för att bättre förstå avfallsprocesserna.

- För mig gäller det att förstå hur det fungerar i praktiken och på något sätt förklara för mina kolleger att "hej, gör inte allt för dumma beslut för då går det illa för oss".

Rädda världen med skräp

Torvalds säger att vi måste bli bättre på att separera våra avfallsströmmar och utvinna nya råvaror ur dem.

- I bakgrunden finns det enkla faktumet att vi använder en och en halv gång av de resurser vi kan få ut ur jorden och om vi inte kan få ordning på det här så slutar det illa. Så det handlar på sätt och vis om att rädda världen med skräp.

Ett exempel som Torvalds nämner är elektroniskt avfall. Han säger att det finns oerhört mycket värdefulla färgmetaller i till exempel gamla telefoner och datorer.

- Ett ton elektroniskt avfall är på marknaden faktiskt värt cirka 30 000 euro. Så klarar vi av att separera de olika strömmarna så finns det faktiskt jättemycket att utvinna, men det kommer kräva investeringar och bättre teknologi.

Förutom att processerna vid avfallsanläggningarna kan förbättras så tror Torvalds också att vi kunde bli bättre på att separera hemma i köken.

- Kanske borde hushåll som är bra på att separera få en belöning genom lägre avfallsavgifter eller liknande. Det är inte bara att gå fram med EU:s stora piska utan det gäller också att kunna belöna människor för gott arbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten