Hoppa till huvudinnehåll

Vasa vann i domstol - byggförbud på Risö korrekt

Malaxlimpan görs här.
Arkivbild. Malaxlimpan görs här. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist malax limpan

Vasa stad begick inga formella fel när man beslöt om byggförbud för Risö affärs- och industriområde, slår Vasa förvaltningsdomstol fast. Företaget Malax Limpan Ab förlorade därmed tvisten som handlade om att man ville bygga ut på platsen.

Det var sommaren 2015 som stadsstyrelsens planläggsningssektion i Vasa beslöt att förlänga byggförbudet på Risö affärs- och industriområde.

Företaget Malax Limpan Ab överklagade beslutetet och hoppades att förvaltningsdomstolen skulle häva beslutet, så att man skulle få bygga ut på platsen som man önskar.

Enligt familjeföretaget är byggförbudet ett sätt att tvinga bort företaget från tomten.

Vasa stad å sin sida har argumenterat för att förvaltningsdomstolen förkastar besväret som ogrundat. Domstolen gick alltså på stadens linje.

Hellre planera större helheter

Vid stadens planläggningssektion har man ansett att man inte vill planera affärsområdet i Risö i små etapper, eller ruta för ruta, utan att man hellre vill planera större helheter.

Bland annat KPO har visat intresse för att bygga en ny Prismaaffär på området. Också Ikea var intresserade av att bygga varuhus på området, men de planerna förföll senare.

Domstolen skriver i sitt beslut att planläggningssektionen inte har använt sin jurisdiktion till något annat än det som lagen ger utrymme för.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten