Hoppa till huvudinnehåll

"Verkligen stolt” Kekki berättar om sensationsreceptet: Vägrade se på video inför matchen

Kaj Kekki 6.11.2015
Kaj Kekki gav en "skitusel" Rönnberg en till chans i matchen. Kaj Kekki 6.11.2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta herrlandslaget i handboll

Finlands chefstränare Kaj Kekki är glad över landslagets mogna spel och kollektivt urstarka insats i bragdmatchen mot Österrike. Landslaget valde att ignorera österrikarna under förberedelserna – det bar frukt.

Vad är receptet för att framgångsrikt slå ur underläge och åstadkomma en sensation? Kaj Kekki vet svaret:

1. Strunta i alla videogenomgångar – att se Bundesligaspelare dominera gör ingen glad.
2. Undvik att nämna de österrikiska profilspelarna vid namn.

Genom dessa två åtgärder lyckades Kekki bygga upp Finlands självförtroende. Resultatet blev spektakulärt. Finland slet, svettades, bet ihop och försökte igen gång efter gång i segern över Österrike.

Trots att Finland låg under stora delar av matchen lyckades Österrike aldrig dra ifrån. Det knäckte hemmalaget mentalt.

– Det var ett klart bättre lag vi mötte. Vi gjorde en mycket, mycket bra andra halvlek. Jag är verkligen stolt, säger Kekki till Yle Sporten efter matchen.

Kekki: Man måste ta kalkylerade risker

Kekki säger sig hela tiden ha trott på att Finland kunde vinna matchen, men Finlands kyla i de avgörande lägena överraskade lotsen. Det var aldrig någon fara på taket: Finland klarade av att hålla tankarna i styr under de avgörande sista minuterna.

– Det som var överraskande att vi spelade så moget i slutet. Vi tog risker med snabba kontringar i slutet, det har varit mitt tema. Om Finland vill klara sig så måste vi ta risker och ge spelarna friheter. I dag gjorde vi det i kritiska skeden och det fungerade.

”Rönnberg var skitusel i första halvlek”

Kekki vill inte lyfta fram en enskild spelare som briljerade i matchen: Han har många att välja mellan. Bland andra Teemu Tamminen, Nico Rönnberg och Mikael Mäkelä spelade lysande i slutet.

– Jag vill i stället lyfta fram vårt starka försvarsspel, säger Kekki.

Han passar också på att snällt såga Rönnbergs första halvlek.

– Rönnberg var skitusel i första halvlek och vi bytte ut honom. Men jag känner honom bra och vet att han presterar om han får chansen igen. I början av andra halvlek var han ännu blek, men sedan började det rulla på, på ett typiskt Rönnbergaktigt sätt. Han är en spelare som vinner sådana här matcher.

”Några segerrop och några återställande”

Hur ska segern firas? Kristian Jansson vet svaret.

– Några segerrop och återställande, sedan åker vi tillbaka till Finland och koncentrerar oss på Spanien-matchen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport