Hoppa till huvudinnehåll

Bybutiken i Kirjais till salu

Einar och Sara Wallentowitz vid Kirjais Byhandel med utsikt över gästhamnen.
Einar och Sara Wallentowitz är redo att ge över Kirjais Byhandel och gästhamnen till någon annan. Einar och Sara Wallentowitz vid Kirjais Byhandel med utsikt över gästhamnen. Bild: Yle/Linus Hoffman sara bergqvist

För sex år sedan tog Sara och Einar Wallentowitz över Kirjais Byhandel, bybutiken i Kirjais i Nagu. Nu söker de en ny köpman till butiken, någon som kunde utveckla både butiken och gästhamnen.

- Det har varit väldigt roligt och lärorikt att ha butiken, intygar både Sara och Einar, men den största orsaken till att vi slutar är tidsbrist, samt brist på kunskap då det gäller marknadsföring.

Med två små barn är det svårt att kunna satsa så mycket på butiken som det skulle krävas. Ekonomiskt har det nog gått runt.

- Vi kommer att ha öppet ett år ännu, men sedan får vi se, säger Sara Wallentowitz. Det har en längre tid redan pyrt att vi måste fundera på något nytt, hur man kunde utveckla gästhamnen, men på sikt är det nog inte vår grej att hålla på med det.

Sara är utbildad sjukskötare medan Einar är plåtslagare och arbetar på byggen. Ingendera är marknadsförare.

- Allting gick väldigt fort då vi startade, och vi har lärt oss genom att göra misstag, säger Sara.

Diana Björklöf drev Björklöfs Handel i Kirjais i nästan 30 år, fram till början av 2000-talet. De som då köpte butiken drev den i cirka 5 år, till 2010 då de av hälsoskäl stängde butiken. På första maj 2011 öppnade Sara och Einar på nytt Kirjais Byhandel med mjöd och munkar.

Sara och Einar är de nya köpmännen i Kirjais
Sara och Einar öppnade 2011. Sara och Einar är de nya köpmännen i Kirjais Bild: YLE/Marie Söderman kirjais byhandel

Samarbetsnätverk behövs

Till en början höll Wallentowitz öppet nio månader i året, men det visade sig att kunderna inte räckte till för våren och hösten, så i år var byhandeln öppen från påsk till slutet av september. Och butiken har varit mycket uppskattad.

Men för att utveckla verksamheten anser Sara att man behöver ett nätverk för att samarbeta med andra båthamnar, att finnas på mässor och på sociala medier - nätverk som de inte har.

- Det är bättre att lämna över till någon annan som har den kunskapen i så fall. Det känns egentligen helt okej. Vi kommer ju inte att flytta bort härifrån, men för byns bästa så tror vi att någon annan som är full med idéer och visioner får ta över.

Gästhamnen i Kirjais i Nagu
I augusti 2016 fanns flera båtar i gästhamnen, men den borde utvecklas. Gästhamnen i Kirjais i Nagu Bild: Yle/Nina Bergman sommar

I Kirjais har det "alltid" funnits butik, och på den nuvarande platsen nära gästhamnen har butiken funnits ända sedan slutet av 1970-talet. I byn bor ett 40-tal personer året om, och eftersom förbindelsebåten ut till den yttre skärgården också tar i land i Kirjais så är hamnen livlig - sommartid. Kirjaisborna är så pass rörliga, så de är inte lika beroende av butiken som för 10-20 år sedan.

- Det är sommarmånaderna vi lever på, men nu har vi funderat att det kanske ändå inte räcker. Man borde gå i en annan riktning, och i första hand utveckla småbåtshamnen. För båtfolket kommer till hamnen utan att vi har gjort väldigt mycket marknadsföring för den.

Paret Wallentowitz hoppas kunna vara med i ett EU-finansierat projekt som bygger på att utveckla småbåtshamnar. Det är ett samprojekt med Finland, Sverige och Estland, men de vet ännu inte om de platsar i projektet. I Kirjais borde det byggas nya bryggor och nya bastuutrymmen.

Butik med bara livsmedel lönar sig inte

- Jag tror att byn i sig har ett utbud som folk söker efter, med butik, restaurang, gas- och bränsleförsäljning, övernattningsutrymmen och kulturaktiviteter.

Kirjais småbåtshamn i november 2016.
Kirjais småbåtshamn i november 2016. Kirjais småbåtshamn i november 2016. Bild: Yle/Linus Hoffman Kirjais,kirjais småbåtshamn,Nagu

Men det lönar sig inte att bara ha en livsmedelsaffär. Sara Wallentowitz håller med köpmannen Jörgen Eklund om att alla varutransporter ut till skärgården kostar mera, en avgift som inte alltid går att sätta på varans pris.

- Folk är så prismedvetna. De vet exakt vad en liter mjölk kostar i staden.

Och alla små tillstånd kostar. För en vecka sedan fick paret en räkning för tillståndet att sälja tobak i byhandeln. I enlighet med den nya tobakslagen hade avgiften fyrdubblats, från 125 euro per år till 500 euro per år.

Fattar bara inte varför jag ska betala så här stora summor för att "få" sälja tobak. Vinsten är minimal, jag sku bra kunna sluta sälja tobaksprodukter men då tappar jag kunder, skrev Sara på Facebook.

- Men jag tror på den här byn, och på att butiken är ett ställe som fortfarande behövs, säger Sara Wallentowitz. Därför skulle jag vilja utveckla det vidare, men sedan hoppas jag att någon annan företagare kommer och drar det hela.