Hoppa till huvudinnehåll

Chefer vid Helsingforspolisen frias från brottsmisstankar

Lasse Aapio och Ilkka Koskimäki på Helsingforspolisens presstillfälle.
Lasse Aapio och Ilkka Koskimäki frias av åklagaren och är inte längre misstänkta för brott. Lasse Aapio och Ilkka Koskimäki på Helsingforspolisens presstillfälle. Bild: Julie Ebbe lasse aapio

Åklagaren väcker inget åtal varken mot polischef Lasse Aapio eller biträdande polischef Ilkka Koskimäki vid Helsingforspolisen. Det här meddelar åklagarämbetet i Västra Finland. De misstänktes för att ha hotat vittnen och för diskriminering av narkotikapoliser.

Brottsmisstankarna mot polischeferna hänger samman med rättegången mot chefen för narkotikaroteln vid Helsingforspolisen, Jari Aarnio. Anställda vid narkotikapolisen ansåg att Aapio försökte få poliser att säga ofördelaktiga saker om Aarnio i rätten.

I förundersökningen framgår ändå att Aapio inte har uttalat en del av de hot som han misstänktes för. En del av de poliser som vittnade i Aarnio-rättegången upplevde Aapios uttalanden som påtryckning medan andra upplevt att Aapio istället hade instruerat dem att hålla sig till sanningen.

Det finns inga bevis för att orsaken till Aapios uttalanden var att hota dem som hördes i rätten, att utöva påtryckning mot vad de sade eller att han gjort sig skyldig till anstiftan till osann utsaga.

Misstänktes för diskriminering

Aapio och Koskimäki misstänktes båda för att ha diskriminerat narkotikapoliser och chefer vid narkotikaroteln, men inget åtal väckts för det här.

Misstanken hänger samman med att hela narklotikaroteln genomgick en organisationsförändring i samband med brottsmisstankarna mot Aarnio. Förundersökningsledare och utredare har flyttats bort och gruppchefer har flyttats bort från chefspositioner.

Omorganiseringen har ändå motiverats med att hela narkotikaroteln befann sig i en krissituation. Därför har vissa anställda fått en svagare ställning inom organisationen. Det här gjordes för att garantera att narkotikapolisen kan fortsätta fungera.

Läs också