Hoppa till huvudinnehåll

Hackare kan påverka det amerikanska valresultatet

En mörk skepnad framför rader av ettor och nollor.
En mörk skepnad framför rader av ettor och nollor. Bild: Wikimedia Commons/Chs87 hackare,datorer,brott,databrott

Flera e-postläckor har styrt agendan inför det stundande presidentvalet i USA. På själva valdagen är det också möjligt att hackare kommer att blockera mediesajter och försvåra möjligheterna att rösta elektroniskt.

För två veckor sedan drabbade en stor överbelastningsattack internet, vilket slog ut flera populära webbtjänster såsom Twitter, Reddit, Spotify och New York Times, särskilt för användare på den amerikanska östkusten.

Den här så kallade DDoS-attacken skedde med hjälp av trafik från oskyddad hemelektronik. Det är fortfarande inte känt vilka som låg bakom attacken och kanske blir det aldrig känt.

Adam Myers som jobbar för it-säkerhetsföretaget Crowdstrike bedömer i en intervju för CBS News att någon aktör ville visa upp vilken kraft och kapacitet den har.

Han och en del andra it-experter är nu oroade för att en ny stor överbelastningsattack ska ske och drabba nästa veckas presidentval i USA.

– Till exempel kan någon försöka blockera bevakningen av valet, och försöka få nyhetswebbsidor att bli otillgängliga, säger Myers till nyhetskanalen.

Relativt lätt att störa elektronisk röstning

Ännu mer oroande är att samma metod kan användas för att orsaka problem för själva röstningen. En överbelastningsattack som blockerar dataförbindelser kunde göra det omöjligt för folk att rösta elektroniskt.

I 31 delstater och i Columbiadistriktet får man nämligen rösta via internet, till exempel via e-post eller på särskilda webbplatser. Möjligheten gäller oftast bara personer som befinner sig utomlands - både militär personal och civila. Men till exempel i Alaska får alla röstberättigade lägga sin röst elektroniskt.

Till exempel hackergruppen The Shadow Brokers skrev tidigare denna vecka att det kanske vore en bra idé att stoppa röstningen. Inget direkt hot alltså, men kanske ett förtäckt hot.

Barbara Simons jobbar på Election Assistance Commission, en federal myndighet som övervakar valteknologistandarder. Hon säger till The New York Times att en DDoS-attack verkligen kunde inverka på det elektroniska röstandet och kunde göra en stor skillnad i vågmästarstater, där opinionen väger jämnt och valresultatet är ovisst.

– Det här är ett starkt argument för varför inte borde tillåta röster via internet, påpekar hon för tidningen, och tillägger att hon har haft svårt att sova på grund av den här risken.

Någon pekar på källkod på en datorskärm.
Någon pekar på källkod på en datorskärm. Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD skadlig kod

Valdatabaser har attackerats

Hackare tog sig också in i delstaterna Illinois och Arizonas valdatabaser tidigare i år. I de här databaserna listas personer som får rösta i valet. Den amerikanska federala polisen FBI utreder för tillfället hur intrången var möjligt.

Dessutom har det gjorts intrångsförsök mot ytterligare ett tjugotal valdatabaser i USA. Anonyma källor som amerikanska medier, till exempel ABC News, har talat med säger att en hel del tyder på att hackare som verkar för den ryska regeringen ligger bakom.

Hackarna har lyckats kopiera uppgifter från åtminstone en valdatabas. Inga uppgifter lär ska ha ändrats, enligt myndigheterna.

FBI-chefen James Comey betonade för en månad sedan att själva röstningssystemet inte hade råkat ut för IT-attacker, och att det skulle vara mycket svårt för någon att attackera det, eftersom “det är så splittrat och otympligt”.

Flera delstater har också fått extra hjälp av USA:s inrikessäkerhetsdepartement med att säkra alla de datasystem som har med presidentvalet att göra.

“Den ryska staten är skyldig”

Tidigare i år bröt hackare sig in i Demokratiska partiets interna datanät. Hackarna fick bland annat tillgång till all information som demokraterna hade samlat om republikanernas presidentkandidat Donald Trump. De kunde också läsa mejl- och chatt-korrespondens. Flera mejl har sedan publicerats, till exempel via webbplatserna Wikileaks och DCLeaks.

I början av oktober skickade amerikanska säkerhetsmyndigheter ett gemensamt pressmeddelande i vilket de skrev att de är säkra på att den ryska staten ligger bakom de nyligen läckta e-postmeddelandena från amerikanska personer, institutioner och politiska partier.

I pressmeddelandet står det bland annat så här:

“Den senaste tidens läckta e-postmeddelanden på sidor såsom DCLeaks.com, Wikileaks och Guccifer 2.0 är helt i enlighet med de metoder och strävanden som Ryssland har. De här stölderna och publiceringarna har som avsikt att störa den amerikanska valprocessen.”

De amerikanska myndigheterna nämnde också att Ryssland har använt liknande metoder tidigare i Europa, och att de måste vara sanktionerade på högsta politiska nivå.

Kreml har för sin del upprepade gånger avvisat alla anklagelser och kallat dem absurda. I juli månad sa Kremls talesperson Dmitrij Peskov till exempel att USA borde ta hand om sina hackerproblem och konsekvenserna av dem på egen hand.

– Det här är inte vårt problem och inte vår huvudvärk, sade Peskov.

Nätfiske gav tillgång till centralt mejlkonto

Ryska hackare lyckades till exempel komma över mer än 50 000 e-postmeddelanden från Hillary Clintons kampanj efter att kampanjordföranden John Podesta klickade på en osäker mejllänk som uppmanade honom att byta lösenord.

Clinton-kampanjens IT-avdelning gav Podesta grönt ljus att klicka på länken och “byta lösenord” eftersom den trodde att meddelandet kom från Google, vilket det påstods göra. I själva verket skickades lösenordet till hackarna.

IT-företaget Microsoft berättade för sin del denna vecka att ett säkerhetshål i operativsystemet Windows och ett säkerhetshål i Adobes Flash-program har underlättat hackarnas arbete.

Fler e-postmeddelanden med koppling till Clinton kommer att publiceras inom kort, menar miljardären Kim Dotcom, som har ett nära förhållande till Wikileaks.

"Medier hjälper utländsk propaganda"

Amerikanska medier har rapporterat okritiskt om mejlen, trots att sidorna som läcker uppgifterna medvetet publicerar dem bitvis, i flera omgångar, för att skada Hillary Clintons möjligheter att vinna presidentvalet.

Eric Chenoweth, biträdande direktör vid Demokratiinstitutet i östra Europa, skriver i en insändare i The Washington Post att det i praktiken innebär att flera medier inte klarar av att förhålla sig till externa försök att påverka presidentvalet.

– Nyhetsmedier i USA hjälper aktivt en imperialistisk utländsk stats försök att manipulera det amerikanska valet och hjälper till att favorisera Donald Trump, skriver Chenoweth.

President Barack Obama har sagt att det inte är omöjligt att Ryssland försöker styra valresultatet till republikanen Donald Trumps fördel. Andra bedömare påpekar att Ryssland gärna vill förstå den blivande amerikanska presidentens styrkor och svagheter.

Det amerikanska presidentvalet 2016