Hoppa till huvudinnehåll

Hitta din inre konstnär - gå i Camillas målarskola

Att måla är oerhört befriande och roligt vare sig man är glad amatör eller mera skolad konstnär. För att komma över eventuella trösklar med att sätta igång med målandet är det alltid bra att låta sig inspireras av andra, t.ex. av den självlärde konstnären Henri Rousseau (1844-1910).

Henri Rousseau är en av de mest kända naiva målarna. Hans teknik var att måla i olika lager vilket är ett fantastiskt sätt att börja måla.

Rousseau jobbade som tulltjänsteman. Han reste aldrig utomlands men blev ändå en mästare på att måla djungelmotiv. Inspirerad av andras berättelser och besök till den Botaniska trädgården i Paris målade han fascinerande motiv med växter, djur och människor i spännande miljöer.

Här kommer en liten målarskola i Henri Rousseaus anda. För att komma igång behöver du:

 • målarpanå eller målarduk
 • akrylfärger
 • penslar

Lager 1 - bakgrunden
Klicka ut blå, grön och vit färg. Börja med att måla blått i översta kanten. Blanda in lite vitt och jobba dig neråt för att sedan övergå till grönt. På så sätt får du en nyansering från blått till grönt i färgskalan med hjälp av det vita. Låt torka.

Lager 2 - bakgrundsväxterna
Studera bilder på växter eller plocka in dem från naturen. Skissa upp växter med blad, löv och trädliknande former, gärna lite underifrån.

Rita in siluetterna på panån och färglägg med olika gröna nyanser. Låt torka.

Måla in lite skuggningar och konturlinjer. Låt torka.

Lager 3 - huvudmotiven
Efter alla dessa nyanser av grönt är det dags för flera starka färger som gult, rött, rosa och orange. Måla färggranna blommor som huvudmotiv.

Välj dina egna favoriter. Gillar du tulpaner så väljer du tulpaner för här handlar det inte om logik utan om intressanta blickfång. Tänk mera på form än på detaljer. Måla på mitten/nedre delen av tavlan.

Henri Rousseau hade ofta inslag av exotiska djur som lejon. Det behöver inte vara så komplicerat att måla djur om man bryter ner motivet i olika former. Börja med huvudformen som en trubbig triangel med öron. Lägg sedan till runda prickar som ögon och en tillplattad triangel som nos. Lägg sedan till detaljer.

Lager 4 - förgrunden
Att måla in överraskande element är både befriande för konstnären och betraktaren. Varför inte måla in en svärmorstunga som Henri!

Förgrunden med bladverk i olika former och nyanser får gärna täcka det mesta av bakgrundsfärgen.

Voilá! Ditt djungelmotiv i fyra lager är klart!

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk