Hoppa till huvudinnehåll

Optima och YA är de bästa yrkesutbildarna i landet

Optima i Jakobstad
Optima i Jakobstad. Optima i Jakobstad Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,Optima

Undervisnings- och kulturministeriet har för år 2017 rankat Optima som Finlands bästa yrkesutbildare. På andra plats kommer Yrkesakademin i Österbotten.

Rabbe Ede, som är direktör vid Optima, säger att beskedet att yrkesskolan ännu en gång placerar sig på första plats känns fantastiskt.

- Det är otroligt glädjande att se att vi med bred marginal placerar oss på första plats, säger Ek.

Yrkesskolan har 150 fler poäng än Yrkesakademin i Österbotten, som kommer på andra plats i Undervisnings- och kulturministeriets rangordning.

- I fjol var poängskillnaden 100 poäng, säger Ede.

Optima har placerat sig på första plats sju gånger tidigare, åren 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 och 2016.

Utbildningsstyrelsen rangordnar årligen olika skolor genom att bland annat beakta hur stor del av de utexaminerade som fått jobb efter studierna, hur stor del som slutför sina studier inom utsatt tid och hur många som fortsätter studera efter sin examen.

Utbildningsstyrelsen beaktar också hur stor del av lärarna som är behöriga och skolans åtgärder för att vidareutveckla personalens kunnande och kompetens.

Engagerad personal

Ede kan inte peka ut en enskild faktor som gör att Optima blivit Finlands bästa yrkesutbildare i sju år. Det beror på många faktorer som bildar en helhet, säger han.

- Ungdomarna har en bild av sitt mål. De vill placera sig i arbetslivet här i närregionen och det finns en matchning mellan behovet av kunnande och utbildningen.

Ede vill också lyfta fram den kunniga personalen som arbetar vid yrkesskolan.

- Personalen är engagerad och vill satsa på och handleda våra studerande.

Tryggar ekonomin

Utnämningen innebär för Optimas del att den resultatbaserade finansierade andelen blir god, säger Tiina Sjölund, förvaltningsdirektör vid Optima.

- Med mindre pengar gör man mindre. Genom det här kan vi garantera en viss nivå på vår utbildning, säger Sjölund.

Uppdaterad 14:53

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten