Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland gör u-sväng om Amnestys Moskvakontor

Bytta lås på Amnesty Internationals kontor i Moskva.
Bytta lås på Amnesty Internationals kontor i Moskva. Bild: EPA/Yuri Kochetkov Amnesty International,Amnesty

Människorättsgruppen Amnesty får återvända till sitt Moskvakontor, som stängdes utan förvarning i onsdags efter anklagelser om obetald hyra.

Nu har ryska myndigheter gjort en helomvändning, efter att saken hade diskuterats med president Vladimir Putin.

- De kommer att kunna återvända till kontoret inom den närmaste framtiden. Putin har informerats om saken, sade Michail Fedotov, som leder det ryska människorättsrådet.

Strax efter mötet fick Amnestys Europachef John Dalhuisen ett samtal av Vladimir Jefimov, som är chef för Moskvas fastighetsavdelning.

Hoppa över Twitterpostning

"Lovande: Chefen för Moskvas fastighetsavdelning ringde och sade att det kan ha varit ett misstag och bjöd in oss till ett möte på måndag för att lösa saken", skriver Dalhuisen på Twitter.

Amnesty försökte tidigare i veckan utan resultat få ett möte med staden.

- Jag skulle säga att det här är ett lovande tecken. Vi ser framemot mötet och att lösa problemet, säger Dalhuisen till nyhetsbyrån Reuters.

En nagel i ögat

Amnestys Moskvakontor stängdes utan förvarning i onsdags. När de anställda kom på jobb var låsen bytta och strömmen avstängd.

Hyresvärden, Moskvas stad, hävdade att Amnesty inte hade betalat hyran. Organisationen bestred de anklagelserna. Amnesty har hyrt lokalen i över 20 år.

Kontoret stängdes efter att Amnesty hade kritiserat behandlingen av en fängslad regeringskritiker. Amnesty har också ifrågasatt ryska bombräder i Syrien och myndigheternas jakt på civilrättsliga organisationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes