Hoppa till huvudinnehåll

Savon Sanomat gillar svenskan - får pris

Ledarstick i Savon Sanomat uppmanar alla att leva som finlandssvenskar
I dagens (4.11.2016) Savon Sanomat uppmanas alla leva som finlandssvenskar Ledarstick i Savon Sanomat uppmanar alla att leva som finlandssvenskar Bild: YLE Savon Sanomat

Tidningen Savon Sanomat får pris för sin konstruktiva inställning till Finlands tvåspråkighet.

Svenska Finlands folktings garanter delar i år ut Bojan Sonntag-priset på 5 000 euro till tidningen, som enligt prismotiveringen har lyft fram vikten av det svenska språket i såväl ledare som artiklar.

- Många finskspråkiga tidningar har på ett förtjänstfullt sätt lyft upp det tvåspråkiga Finland. Vi vill i dag uppmärksamma just Savon Sanomat som verkar i en helt finsk miljö i Kuopio. Tidningen har långsiktigt och medvetet uppmärksammat det tvåspråkiga Finland och Finlands nordiska orientering både på ledarplats och i artiklar, säger Svenska Finlands folktings garanters ordförande Marcus Rantala i ett pressmeddelande.

Savon Sanomats chefredaktör Seppo Rönkkö lovar att prispengarna ska hjälpa lågstadieelever lära sig svenska.

- Savon Sanomat vill lyfta fram tvåspråkigheten och överhuvudtaget vikten av språkkunskaper. Vi kommer att investera prispengarna i framtiden och använda dem till att främja studier i det andra inhemska språket i de yngsta åldersgrupperna. Enligt den nya läroplanen inleds undervisningen i svenska redan i sjätte klass och det är den här åldersgruppen som får ta del av prispengarna, säger Seppo Rönkkö.

I ett ledarstick i dagens tidning (4.11.2016) uppmanar Savon Sanomats journalist Sami Vainio läsarna att leva som finlandssvenskar eftersom det är både roligare och hälsosammare.

Han gör också sitt bästa för att slå hål på myten om ett rikt bättre folk. Att finlandssvenskarna lever längre och mår bättre är en livsstilsfråga, slår han fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes