Hoppa till huvudinnehåll

Stockmanns tjänstemän marscherade ut

Julbelysningen i Helsingfors centrum.
Julbelysningen i Helsingfors centrum. Bild: YLE/Pinja Puranen pinja puranen

De högre tjänstemännen vid varuhuskoncernen Stockmann marscherade på fredag eftermiddag ut från huvudkontoret i Sockenbacka i Helsingfors. Tjänstemännen är upprörda över att Stockmann utlokaliserar it-tjänster.

Uppsägningarna vid Stockmann har den senaste tiden framförallt berört stödfunktioner där många högre tjänstemän arbetar.

Förtroendeman Minna Hirvonen säger till Yle att man nu kräver arbetsro efter år av samarbetsförhandlingar, utlokaliseringar och försämringar av arbetsvillkoren.

"Personalen måste också orka bära bördan"

- Droppen som fick bägaren att rinna över var när man i onsdags meddelade att it-tjänsterna utlokaliseras. Alla högre tjänstemän vill att det går bra för Stockmann, men nu krävs det åtgärder för att personalen ska orka bära bördan.

I onsdags meddelade Stockmann att man har slutit ett samarbetsavtal med indiska Tech Mahindra. Avsikten är att 33 av Stockmanns arbetstagare ska övergå i Tech Mahindras tjänst medan ett fyrtiotal stannar kvar hos Stockmann.

I somras sade Stockmann upp 300 arbetstagare, och också då var det stödfunktioner som drabbades.

Stockmanns nyutnämnde personaldirektör Mikko Huttunen säger till Yle att han förstår arbetstagarnas oro. Enligt honom för man nu en dialog med tjänstemännen om hur man ska förbättra såväl välmående som öppenhet.

- Vi har fått en klar signal om att det krävs mer kraftfulla åtgärder. Det är också det vi strävar efter som arbetsgivare.

Enligt förtroendeman Minna Hirvonen deltog omkring hundra högre tjänstemän i utmarschen som varade i en halv timme.

Läs också