Hoppa till huvudinnehåll

Wasalandia-området kan stå tomt också nästa sommar

Talkogäng från Vaasa airsoft jobbar med att ställa i ordning den nedlagda nöjesparken Wasalandia i Vasa för att man ska kunna spela airsoft där i sommar.
Så här såg det ut i somras när Vaasa airsoft tog över Waslandias område. Talkogäng från Vaasa airsoft jobbar med att ställa i ordning den nedlagda nöjesparken Wasalandia i Vasa för att man ska kunna spela airsoft där i sommar. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasa airsoft

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är osäker på om det kommer att finnas en ny aktör på området nästa sommar.

- Det ser knappt ut med tiden. Det beror helt på konceptet och aktörerna, för tillfället har vi inget vi kan meddela att vi har till nästa sommar, säger Häyry.

Tomas Häyry står framför människor och pratar.
Tomas Häyry Tomas Häyry står framför människor och pratar. Bild: Yle/Kati Enkvist Tomas Häyry,häyry

Har ni pågående förhandlingar med någon?

- Vi har inga aktiva förhandlingar. Vi har pratat med flera olika parter men än har vi inte kommit fram till något som kunde ersätta det som var där. Vi håller på och söker hela tiden, säger Häyry.

Blir inget bostadsområde

Det var första december ifjol som spanskägda Puuharyhmä meddelade att de lägger ner nöjesparken Wasalandia i Vasa. Koncernen äger också äventyrsbadet Tropiclandia i Vasa.

Vasa stad äger området men Puuharyhmä har ett giltigt arrendeavtal för området i fråga till 2037. Det avtalet ger Vasa stad 33 000 euro om året i hyra för det fem hektar stora området på Vasklot i Vasa.

Berg- och dalbanan vid Wasalandia monteras ner.
I våras monterade man ner berg- och dalbanan som delvis stått på nöjesparkens parkering. Berg- och dalbanan vid Wasalandia monteras ner. Bild: Yle/Roger Källman Wasalandia,berg- och dalbanan vid wasalandia,Vasa,nöjespark

Tuomas Luukkonen, som var vd för Wasalandia, säger att de från Puuharyhmäs sida helst ser att arrendeavtalet med Vasa stad för området bryts så snabbt som möjligt, för de har ingen plan att bygga upp något nytt på området.

Tuomas Luukkonen
Tuomas Luukkonen Tuomas Luukkonen Bild: Yle/Roger Källman tuomas luukkonen

En sak är klart, det kommer att vara någon form av rekreation på området också framöver.

- Vi håller inte på och planerar ett bostadsområde där. Samtidigt håller vi på med delgeneralplanen för Vasklot och ser över vad som ska finnas på det här området, säger Tomas Häyry.

Airsoft-spelare vill gärna fortsätta

I sommar har föreningen Vaasa airsoft fått använda den gamla nöjesparken för sina spel. De har fått vara på området gratis i utbyte mot att de städat upp området efter det ofog som ungdomar ställt till med, att de tagit hand om området och att de också vaktat det när de inte varit på plats för spel.

Conny Sjöblom och Oskar Kenttälä från Vaasa Airsoft.
Conny Sjöblom och Oskar Kenttälä är två av medlemmarna i Vaasa Airsoft. Conny Sjöblom och Oskar Kenttälä från Vaasa Airsoft. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vaasa airsoft association,airsoft,Wasalandia,Vasa

Föreningens ordförande Lauri Heinonen säger att sommaren gick bra. Folk kom från hela landet och också från Sverige för att få spela airsoft i en nedlagd nöjespark.

- Vi vill gärna fortsätta men det är en förhandlingsfråga med Puuharyhmä om vi får hyra området av dem, säger Heinonen.

Vaasa airsoft har inte många betalande medlemmar, utan de har desto mer deltagare i spelen de ordnar. Föreningen tar inte heller betalt för deltagande i de spel de arrangerar. Just nu har föreningen en enkät ute bland sina deltagare om man skulle vara beredd att betala för de spel som ordnas.

Vad är airsoft?

  • Airsoft liknar paintball men vapnet är annorlunda.
  • Vanligt är att deltagarna delar upp sig i lag.
  • Det finns två typer av spel, det ena är mer militärt och utspelar sig i skogsområde och det andra är mer polisiärt och utspelar sig i bebyggt område.
  • Det finns tre typer av airsoftvapen, fjäderdrivna, gasdrivna och eldrivna. Till utseendet liknar de äkta vapen.
  • Airsoftvapen skjuter runda kulor av hårdplast i kaliber 6 eller 8 millimeter.
  • Airsoftkulan gör likt paintballkulan inte ett märke på den som blivit skjuten utan blir man skjuten måste man vara ärlig och berätta det.
  • Till skyddsutrustningen hör skyddsglasögon och tandskydd eller en helmask för huvudet, knä- och armbågsskydd samt hjälm.

Källa: Wikipedia

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten