Hoppa till huvudinnehåll

Baskiska Eta:s ledare greps i södra Frankrike

Poliser från Spanien och Frankrike utförde tillsammans tillslaget mot ett hus där Eta-ledaren Mikel Irastorza gömde sig
Poliser från Spanien och Frankrike utförde tillsammans tillslaget mot ett hus där Eta-ledaren Mikel Irastorza gömde sig Poliser från Spanien och Frankrike utförde tillsammans tillslaget mot ett hus där Eta-ledaren Mikel Irastorza gömde sig Bild: EPA/JUAN HERRERO Spanien,Euskadi ta Askatasuna,Frankrike

Spanska och franska säkerhetsstyrkor har gripit den baskiska separatiströrelsen Eta:s ledare Mikel Irastorza i ett gemensamt tillslag i sydvästra Frankrike.

Fransk polis samarbetade med spanska säkerhetsagenter vid tillslaget mot ett hus i byn Ascain, på den franska sidan om Pyrenéerna.

Polisen grep samtidigt en man och en kvinna som ägde huset där Eta-ledaren gömde sig.

Den 41-årige Irastorza har lett den bannlysta rörelsen Eta sedan dess två föregående ledare greps i fjol.

- Gripandet är ett förkrossande slag mot Eta, eftersom dess ledare och den part som kontrollerade rörelsens vapen och sprängämnen har eliminerats, säger det spanska inrikesministeriet i ett uttalande.

Den 41-årige Mikel Irastorza hann leda Eta endast i ett år innan han greps. Hans företrädare greps i fjol
Den 41-årige Mikel Irastorza hann leda Eta endast i ett år innan han greps. Hans företrädare greps i fjol Den 41-årige Mikel Irastorza hann leda Eta endast i ett år innan han greps. Hans företrädare greps i fjol Bild: EPA/JAVIER ETXEZARRETA Euskadi ta Askatasuna,Spanien

Eta utlyste vapenvila 2011

Eta, som inte brukar kommentera dylika gripanden, har fört en väpnad kamp för ett självständigt Baskien sedan1950-talet.

Eta (Euskadi ta Askatasuna eller Baskerlandet och friheten) vill skapa en självständig och socialistisk baskisk stat av sju spanska och franska provinser i Pyrenéerna.

Rörelsens väpnade gren har dödat över 800 människor i terrordåd och mord.

Eta har försvagats betydligt under de senaste åren och hundratals medlemmar har gripits och stora mängder vapen har beslagtagits.

Eta utlyste en ensidig vapenvila år 2011 men har trots löften inte överlåtit alla vapen till spanska myndigheter.

Läs också