Hoppa till huvudinnehåll

HIFK startar e-sportlag

E-sportmatch på en stor spelmässa i Ryssland.
E-sportturnering i Counter-Strike: Global Offensive i Moskva. E-sportmatch på en stor spelmässa i Ryssland. Bild: ITAR-Tass/All Over Press e-sport,Counter-Strike: Global Offensive,videospel

HIFK startar ett e-sportlag för att främja den elektroniska sporten i Finland. HIFK är först bland de traditionella finländska idrottsföreningarna med att ha ett eget e-sportlag.

Laget tävlar under namnet Helsinki REDS och består i nuläget av ett sex personer. REDS fokuserar på Blizzards senaste spel Overwatch. Lagets manager Christer Kasurinen berättar att de tillsammans med lagkaptenen Roope ”Ruape” Kurkela har byggt upp ett starkt lag som satsar stenhårt på spelandet.

Helsinki REDS består av kapten Roope ”Ruape” Kurkela, Jani ”Exceed” Kosonen, Eemeli ”Woomera” Ikonen, Ville ”PrettyWise” Mikkonen, Miika ”BBR” Tekoniemi och Toni “Effix” Hurme. Alla i laget har en rejäl spelbakgrund men varierande erfarenheter av spelande på professionell nivå.

Enligt Kasurinen har fokus hela tiden legat på god växelverkan och samarbete. Att vara skicklig som enskild spelare är inte lika viktigt som att vara en teamspelare. För att kunna skapa ett lag som kan gå långt har livssituationer och möjligheten att vara engagerad också spelat en stor roll i uppbyggnaden av laget.

Inga svar om löner och kontrakt

Under slutet av året kommer laget att fokusera på att träna, så några turneringar blir inte aktuella före årsskiftet. Laget tränar tillsammans fem timmar per dag fem dagar i veckan.

Det antyds att spelandet sker vid sidan om jobb och studier, men något direkt svar på löner, kontrakt och huruvida laget spelar på heltid ges inte.

Skärmdump av spelet Overwatch.
Overwatch (på bilden i PS4-version) har snabbt blivit ett av världens populäraste multiplayerspel. Skärmdump av spelet Overwatch. Bild: Youtube (skärmdump) Overwatch,tv-spel

- Tills vidare fokuserar laget på Overwatch, eftersom det är ett växande spel som utvecklaren Blizzard satsar stenhårt på och hela tiden vidareutvecklar, säger Kasurinen.

Han tillägger att Overwatch nog kommer att ha en stark plats inom e-sporten en längre tid.

Alla i laget är Grandmasters, alltså bland top 500 i EU i Overwatch. Lagets passion för spelet syns när de frågas om laguppsättningen och ivrigt får berätta om sina favoritroller.

Lagkaptenen Ruape spelar Reinhardt och är main tank, PrettyWise är andra tank och spelar Zarya, BBR spelar Lucío och är support, Effix spelar Ana och är också support, medan Exceed är DPS och Woomerr har en flexroll och fyller in där det behövs. Woomerr avslöjar dock en viss förkärlek för DPS-karaktären Tracer.

Laget poängterar att uppsättningen består av de roller som behövs och fungerar bäst tillsammans, inte av deras personliga preferenser.

Läs också

Nyligen publicerat - Spel

 • Första veckan med Nintendo Switch och Zelda

  Hur är den? Och ska du köpa den?

  Nintendo har äntligen släppt sin nya spelkonsol Switch. Hur lever den upp till förväntningarna? Och är den värd dina pengar? Björn Karlsson på Yle Spel har levt med den en vecka nu och ger dig sina intryck på konsolen och dess nya spel. Väntan har varit lång. Kanske inte just på nya Nintendo Switch, utan på det nya Zelda-spelet som lanseras samtidigt.

 • HIFK startar e-sportlag

  Laget heter Helsinki REDS och ska tävla i spelet Overwatch.

  HIFK är först bland de traditionella finländska idrottsföreningarna med att ha ett eget e-sportlag. Laget heter Helsinki REDS och ska tävla i spelet Overwatch.

 • Datorspel är stor berättarkonst

  1990-talets äventyrsspel tål att jämföras med Hamlet.

  1990-talets äventyrsspel tål att jämföras med Hamlet. För Viktor Granö var spelen uppväxtens mest storartade kulturupplevelser. Detta omdöme får oväntat stöd i Aristoteles läror.

 • Mafia III tacklar rasfrågor

  Ras och identitet ett centralt tema i Mafia III.

  Den typiska spelhjälten är en vit man i 30-års åldern, och allt för få spelföretag vågar eller ids avvika från detta mönster. Den mörkhyade protagonisten i Mafia III är alltså ett välkommet undantag.

 • No Man's Sky – Sämre än hypen

  Det efterlängtade spelet är här, men var väntan förgäves?

  No Man’s Sky är släppt. Spelet hela internet har väntat på. Ett spel med så stora förväntningar på sig att det omöjligt kan leva upp till dem. Så hur blev det? Förväntningar är kraftfulla, så kraftfulla det har pågått ett teoretiskt krig mellan de tre rymdspelen No Man’s Sky, Elite:Dangerous och Star Citizen långt innan de alla är släppta. Vilket är löjligt.