Hoppa till huvudinnehåll

Konsten att kunna tala för sin sak

Debattävling i Vasa gymnasiums festsal.
Debattävling i Vasa gymnasiums festsal. Debattävling i Vasa gymnasiums festsal. Bild: Yle/Roger Källman Vasa Gymnasium,debattävling,debatt

Att kunna argumentera för sin sak, det är en viktig egenskap i arbetslivet och inom politiken. Den här veckan anordnades österbottnisk delfinal i en nationell debattävling för svenskspråkiga gymnasier och yrkesskolor.

Det är Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Svensk Ungdom som anordnar tävlingen. Årets upplaga var den fjärde i ordningen. Sju läroinrättningar var representerade.

Hannes Kankaanpää, Tobias Eriksberg och Thomas Thijssen utgjorde Kristinestads gymnasiums lag. De debatterade en sänkning av rösträttsåldern till 16 år. Mot sig hade de Korsholms gymnasium.

- Det är jättebra så att man blir bra inför framtiden, för i framtiden måste man alltid kunna debattera och stå för sin åsikt, säger Thomas Thijssen. Speciellt i arbetsvärlden måste man alltid vara förberedd på det, så det här är ett jättebra initiativ.

Hannes Kankaanpää, Tobias Eriksberg och Thomas Thijssen från Kristinestads gymnasium.
Hannes Kankaanpää, Tobias Eriksberg och Thomas Thijssen från Kristinestads gymnasium. Hannes Kankaanpää, Tobias Eriksberg och Thomas Thijssen från Kristinestads gymnasium. Bild: Yle/Roger Källman kristinestads gymnasium

Mera debatt i undervisningen efterlyses

Konsten att debattera borde få mera uppmärksamhet i undervisningen. Det säger Tomas Brännkärr, biträdande rektor för Vasa gymnasium.

- I den nya läroplanen lyfter man fram kommunikativa färdigheter, det vet jag, men jag tycker att det här borde finnas med i samhällslära, i historia, i språkundervisning - det är jätteviktigt!

En utmaning i debattävlingen är att man också måste vara beredd på att argumentera mot sin egen övertygelse. Lagen får veta ämnet för den kommande debatten någon vecka på förhand, men först fem minuter före start får de veta om de är för eller emot.

- Det är svårt, för då ska du spela en roll och då måste du ha argument som du själv inte understöder, men det gäller att övertyga och använda retoriken, säger Brännkärr.

Tremannajury

Debattörernas färdighet bedömdes av en tre personer stark jury: Ida-Maria Skytte (kretsordförande, Svensk Ungdom i Österbotten), Nicholas Kujala (förbundsordförande, Finlands svenska skolungdomsförbund) och Niklas Nyberg (chefredaktör, Vasabladet).

- Ett av de viktigaste kriterierna är att inte låta sig förblindas av hur vältalande lagen är, utan att man också tar fasta på vad de säger, säger Nyberg.

Debattämnet kan också göra att det ena laget har ett svårare utgångsläge. Det här måste juryn beakta, säger Nicholas Kujala.

- Till exempel det här med abort (som var ämnet för en av debatterna) är en fråga som man kanske inte är av den åsikten som man debatterar för, men man måste ändå kunna hitta sina argument.

Kujala har tillbringat ett år som utbytesstuderande i USA och där deltagit i debattävlingar. Det var svårt, men givande säger han.

Ida-Maria Skytte säger att finländarnas debattförmåga är mycket varierande. Därför är hon glad att det införts olika kurser i bland annat gymnasierna för att förbättra läget.

Optimastuderandena Felicia Ainonen och Jannica West.
Optimastuderandena Felicia Ainonen och Jannica West. Optimastuderandena Felicia Ainonen och Jannica West. Bild: Yle/Roger Källman jannica west

Seger - trots avhopp

Felicia Ainonen och Jannica West studerar till merkonom på Optima i Jakobstad. De gick segrande ur den tidigare omnämnda abortdebatten - trots att den tredje medlemmen i deras lag hade hoppat av.

- Han drog sig ur, vår kompis, säger Jannica. Att tävla i debatt var lite läskigt, men kul.

I undervisningen har argumentation tagits upp i modersmålsundervisningen. Det borde ändå finnas mera av det här, säger Felicia.

Från den österbottniska delfinalen var det gymnasierna i Korsholm och Kristinestad som tog flest poäng. Därmed har de kvalat in till huvudfinalen som hålls i Helsingfors i januari.