Hoppa till huvudinnehåll

När den omtalade väggen aldrig kommer emot

Linn Jung.
Linn Jung sökte hjälp först när hon upplevde fysiska symptom som gjorde henne rädd. Linn Jung. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth linn jung

Många beskriver utbrändhet som att gå in i väggen. Men vad händer när den där väggen aldrig kommer? Linn Jung vet.

Linn Jung jonglerade jobb, familj och flera roliga projekt vid sidan om när stressen sakta smög sig på. Hjärtat började slå allt snabbare, hon tappade ord, började stamma och glömde bort saker. Att stiga upp på morgonen var en pina.

- Jag tänkte att jag borde stanna upp, men det var så svårt. Jag kunde bara inte ge upp, säger hon.

Linn förde en kamp med sig själv och försökte intala sig att hon inte var tillräckligt stressad för att verkligen vara utbränd, men när minnesförlusten blev allt mer påtaglig sökte hon upp en läkare som sedan sjukskrev henne.

- När det väl gått så långt att jag sökt hjälp var jag väldigt redo för en sjukskrivning. Då var det en stor lättnad.

Svårt att slappna av

Den första tiden som sjukskriven var ångestfylld. Linn var väldigt trött och det kändes som om år av stress och trötthet vällde över henne på en gång. I början hade hon också svårt att acceptera att hon kanske lagt sina arbetskamrater i en knivig sits - att hon gett upp och satt dem i en svår position.

Linn har nu varit sjukskriven i ungefär två månader och det är först nu hon kan börja slappna av på riktigt.

- Det är jättesvårt att bara vara och lämna alla måsten, men nu kan jag vila utan att ha dåligt samvete, säger hon.

Många tänker att först när du bidrar med något är du tillräckligt bra.

Hon är knappast ensam om att ha dåligt samvete för en sådan här sak eftersom vi är vana vid att hela tiden vara till nytta.

- Många tänker att först när du bidrar med något är du tillräckligt bra. Jag tror det tar länge innan man kan slappna av och komma bort från det.

När kommer väggen?

Linn levde länge med stressen innan hon bestämde sig för att söka hjälp. Hon gick och väntade på den omtalade väggen, någon sorts fullständig kollaps, som skulle komma emot men hon kunde inte känna igen den.

- Jag har alltid trott att så länge som väggen inte kommer emot så kan man hålla på i all oändlighet. Att det finns en tydlig gräns när det är för mycket och så länge man inte rört i den är det okej att fortsätta gasa. Men så är det verkligen inte.

Det var först när symptomen blev fysiska, med blackouter och minnesluckor, som hon tog det på allvar och sökte hjälp.

En gråzon mellan frisk och sjuk

Linn tror det finns många sådana som hon, som kämpar på i någon sorts gråzon mellan att vara frisk och sjuk, och att det är dem vi borde komma åt lite tidigare.

- Man känner sig trött och stressad men tänker att det hör till, men det gör det verkligen inte.

När borde man inse att det är väggen som kommer emot?

- När man är inne i ekorrhjulet tror jag det är svårt att se friskt på saken. Kanske någonstans där när livet är mer en kamp än något annat. Då kanske det är bra att prata med någon och fråga om det man känner är normalt, om det verkligen ska vara så.

Vad är utbrändhet, egentligen?

Många av oss tror kanske att den som är utbränd är i så dåligt skick att den inte ens orkar lyfta upp sin kaffekopp på morgonen, och det kan göra att många av oss inte ens märker att kollegan eller kompisen mår dåligt.

- Man kan verka frisk och glad men ändå vara jättetrött. Det tror jag har varit ett problem för mig. Det tog ett tag innan jag fick hjälp för jag ser ändå ganska pigg ut och är ganska glad när jag pratar, säger Linn.

Många i samma sits

Sedan Linn började skriva om utbrändheten i sin blogg har väldigt många hört av sig till henne med sina egna berättelser.

- Det är helt förskräckligt. Vi är jättemånga som är i samma situation och jag har ingen aning om hur vi ska komma bort från det. Det känns ändå positivt att vi pratar om det och att folk lär sig känna igen kännetecknen innan man helt bryter ihop.

Det som är roligt kan väl inte vara utmattande

En del kanske känner sig utmattade men vill ändå inte sluta eftersom alla projekt är så roliga, och det som är roligt kan väl ändå inte skada? Men bara för att något är roligt betyder det inte att du inte blir trött av det.

- Man måste vila också efter att man haft roligt. Det kanske finns en föreställning om att vissa saker ger så mycket energi att om man bara trivs och har roligt så är det lugnt, men det tar också energi att ha roligt, säger Linn.

Man måste vila också efter att man haft roligt.

En av orsakerna till att Linn är sjukskriven i dag är för att hon tackat ja till så många saker som egentligen ska vara just så där roliga. Det är också väldigt svårt att säga nej till roliga saker.

- Man känner att det är väldigt okamratligt att säga nej. Man känner att man sätter andra i skiten och det är lite fult att tänka egoistiskt. Men du får faktiskt tänka egoistiskt i sådana här situationer.

Alla andra orkar

Det är också vanligt att tänka att om alla andra klarar det så kan jag ju inte vara sämre, men att tänka så är inget som fungerar i det långa loppet.

- Det finns inga arbetsplatser som har marginaler i dag. Alla jobbar jättetajt och därför är det också svårt att vara den som sätter ner foten och säger att nu orkar jag inte mera. Men de behövs också för det hjälper ju ingenting om alla bara fortsätter framåt och håller tillbaka sina känslor. Då förändras inget.

Nyligen publicerat - X3M