Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Finland kan väl inte förlora sju i rad?

Sex raka förluster hör sannerligen inte till vanligheterna för Finlands hockeylandslag. För att bara vara en träningsmatch är pressen enorm när Lejonen försöker bryta sviten mot ett på pappret svagare tjeckiskt lag.

Finland-Tjeckien

Fyrnationsturneringen i Helsingfors, kl. 17.30.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena och refereras på svenska av Christoffer Herberts, liksom matchen Sverige-Ryssland klockan 13.30.

Finlands förutsättningar:

Sällan har väl en lejontränare varit i så stort behov av en seger i en träningsmatch som Lauri Marjamäki i helgen. Den färska förbundskaptenen har nämligen sett sitt landslag åka på stryk sex (!) gånger på raken.

Förlusten mot Ryssland i torsdags sved mer än landslagsförluster i november brukar göra. Inte nog med att ett totalt reservbetonat ryskt lag vann med hela 5–1, den finländska truppen gav ett segt, fantasilöst och rentav mossigt intryck.

Nu krävs en total uppryckning. Några större ändringar i kedjorna gör Marjamäki ändå inte, utan tycks nöja sig med att låta yttrarna Pekka Jormakka och Kristian Kuusela byta plats.

Finland satsade på rutin och erfarenhet i hemmaturneringen. I premiären såg det ut som en felsatsning, i kväll är det upp till bevis också för många av de tidigare VM-hjältarna. Räkna med laddade lejon.

Tjeckiens förutsättningar:

Något som liknar optimism puttrar i den tjeckiska landslagssoppan. Visserligen åkte Tjeckien ut redan i kvarten mot USA i VM i våras, men det efter att i övertygande stil ha vunnit sin grupp. Och visst tog World Cup-äventyret slut i gruppspelet, men med facit på hand var ett kraftigt nederlagstippat tjeckiskt lag snubblande nära en semifinalplats.

I torsdags bjöd det tjeckiska laget hemmapubliken på show. 6–3 mot Sverige i Plzen kunde faktiskt ha varit ännu större siffror. Att tjeckerna prioriterade hemmamatchen i turneringen är tydligt, lagets största KHL-stjärna Jan Kovar spelade mot Tre Kronor och noterades för 1+3 men har inte ens rest till Finland. Klara förstekeepern Dominik Furch vilar också mot Lejonen, och ersätts av i landslagssammanhang oprövade Simon Hrubec.

Det betyder att 14 av 21 spelare kommer från den tjeckiska ligan. Ett halvdussin håller till i KHL och backen Peter Zamorsky spelar för Örebro i Sverige. Ett orutinerat Tjeckien slår i Helsingfors ur underläge, varje poäng är ett plus för ett farligt lag med allt att vinna.

Tidigare möten:

Möttes varken i höstens World Cup eller i vårens VM. De senaste matcherna mellan Finland och Tjeckien spelades i april. Finland vann med 4–1 i Kouvola efter att två dagar tidigare ha förlorat med 2–3 i Uleåborg. Av spelarna som är med i dagens lejontrupp gjorde Tomi Sallinen, Tommi Kivistö och Juuso Hietanen mål i de dubbellandskamperna.

I Helsingforsturneringen för ett år sedan vände Finland underläge efter halva matchen och vann med 2–1 efter mål av Tommi Huhtala och Kristian Kuusela. Det var Lejonens tredje raka uddamålsseger över tjeckerna i den årliga fyrnationsturneringen i november.

Se upp för:

Lukas Radil.
Enda tvåmålsskytten i den klara segern över Sverige. Radil spelar till vardags i Spartak Moskva i KHL och yttern kan vara farlig också mot Finland trots att han inte längre får ha spelgeniet Jan Kovar som sin center.

Marek Kvapil.
Tillbaka i Tjeckien efter fem säsonger i KHL har Kvapil gjort succé. Med hela 9+17=24 på 17 matcher leder han poängligan i den tjeckiska serien och har lyft sitt lag Kometa Brno till tabelltopp. Har spelat VM en gång, 2009, och hoppas nu återupprepa bedriften åtta år senare.

Utropstecknet:

Ingen spelare i den tjeckiska truppen har under karriären gjort mer än en VM-turnering. Också efter att skadade målvakten Mikko Koskinen lämnat laget har Finland tio spelare som varit med i VM mer än en gång.

Finlands laguppställning:

Anfallare:
Jesse Joensuu – Jarno Koskiranta – Sakari Salminen
Veli-Matti Savinainen – Ilari Filppula – Pekka Jormakka
Miro Aaltonen – Joonas Kemppainen – Mika Pyörälä
Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Kristian Kuusela

Backar:
Tommi Kivistö – Lasse Kukkonen
Jesse Virtanen – Juuso Hietanen
Aleksi Elorinne – Atte Ohtamaa
Ilari Melart – Ville Lajunen

Målvakt:
Harri Säteri (Juha Metsola)

Tjeckiens laguppställning:

Anfallare:
Lukas Radil – Roman Horak – Dominik Kubalik
Marek Kvapil – Tomas Filippi – Richard Jarusek
Petr Holik – Robin Hanzl – Tomas Zohorna
Tomas Hyka – Michal Bulir – Radan Lenc
David Kämpf

Backar:
Jakub Jerabek – Adam Polasek
Petr Zamorsky – Milan Doudera
Jan Rutta – Stanislav Dietz
Tomas Pavelka

Målvakt:
Simon Hrubec (Dominik Furch)

Referentens tips:

Den här chansen att ta karriärens första trepoängare som landslagstränare måste Lauri Marjamäki utnyttja.

Tjeckien slog visserligen Sverige i torsdags, men det var med Jan Kovar som center i en förstakedja som svarade för fem av tjeckernas sex mål. Nu har Kovar helt enligt förhandsplanerna lämnat truppen och Finland är så mycket starkare på pappret att det känns logiskt att utgå från en hemmaseger i stil med 4–1.

Läs också