Hoppa till huvudinnehåll

Allt värre smog i Delhi: Skolor stängs för tre dagar

Smog i Delhi
Smog i Delhi Bild: EPA/HARISH TYAGI Indien,smog,avgaser,Utsläpp,New Delhi

Indiens huvudstad Delhi kämpar med svåra luftproblem och människor är oroliga över sin hälsa.

Skolorna har stängts för tre dagar på grund av de omfattande luftföroreningarna i staden. Sikten i staden är mycket dålig. Enligt det meteorologiska institutet var sikten i morse 200 meter på grund av den tunga dimman och röken.

Regeringen har hållit krismöte och lovar att på allvar bekämpa föroreningarna.

All byggverksamhet i staden har ställts in för fem dagar. Inte heller rivningsarbetet får utföras. Kolkraftverket Badarpur stängs.

Trafik i smog i New Delhi.
Kraftig smog i New Delhi. Trafik i smog i New Delhi. Bild: EPA/HARISH TYAGI smog,avgaser,Utsläpp,föroreningar,luftförorening,New Delhi,Indien

Vatten sprids ut på huvudvägarna med hjälp av sprinklersystem.

Stadens invånare uppmanas att hålla sig inomhus så mycket som möjligt och att försöka arbeta hemifrån.

Redan i lördags stängdes många statliga skolor efter att myndigheterna konstaterat att halterna av små partiklar var 90 gånger högre än den halt som Världshälsoorganisationen WHO ser som trygg, och 15 gånger mer de indiska myndigheternas normer. De små partiklarna är skadliga och fastnar i människors lungor.

Läget förvärras i en av världens mest förorenade städer.

Människor med ansiktsmask samlades på söndagen i Delhi för att protestera mot de omständigheter som de tvingas leva i. Folk uttrycker också sin rädsla och frustration på sociala medier, bland annat på Twitter #MyRightToBreathe. Människor berättar på Twitter om andningssvårigheter, hostattacker och sömnproblem.

Olika faktorer förvärrar läget

En hinduisk ljusfestival som nyligen har hållits i staden förvärrade den annars också förorenade luften. Fyrverkerier har utlöst mängder av sot och damm i luften.

Vintertid förvärras luftföroreningarna i Delhi ytterligare på grund av att många fattiga människor bränner skräp nattetid för att hålla sig varma.

Det bränns också en hel del odlingsmark trots att det är förbjudet i teorin.

Fotboll i smog i New Delhi.
Fotboll i smog i New Delhi. Fotboll i smog i New Delhi. Bild: EPA/RAJAT GUPTA New Delhi,Indien,smog,luftförorening,föroreningar,Utsläpp,avgaser

Invånarnas hälsa lider av föroreningarna

Föroreningsmängderna har redan under en längre tid varit ett problem i Delhi, och staden "tävlar" med Peking om titeln "världens mest förorenade stad".

Myndigheterna har försökt vidta åtgärder för att bekämpa föroreningarna, och man har bland annat försökt minska på användningen av dieselfordon. Vidare har man reglerat bilkörning så att bilkörning tillåts bara under vissa utvalda dagar.

Den smutsiga luften är en ledande orsak till att människor dör i förtid i Indien. Enligt WHO dör cirka 620 000 människor årligen av sjukdomar som är relaterade till föroreningar.

Kvinna försöker skydda sig mot luftföroreningar i New Delhi i Indien.
Kvinna försöker skydda sitt ansikte mot luftföroreningarna. Kvinna försöker skydda sig mot luftföroreningar i New Delhi i Indien. Bild: EPA/HARISH TYAGI smog,föroreningar,luftförorening,avgaser,Utsläpp,New Delhi,Indien