Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien valde en östlig linje i presidentvalet

Rumen Radev vill ha närmare relationer med Ryssland.
Rumen Radev vill ha närmare relationer med Ryssland. Rumen Radev vill ha närmare relationer med Ryssland. Bild: EPA/PETAR GANEV Bulgarien,Rumen Radev

Den förre flygvapenchafen socialisten Rumen Radev har tagit hem segern i den första omgången i Bulgariens presidentval. Valet var för första gången obligatoriskt.

Sammanlagt 21 presidentkandidater ställde upp i valet, men ingen fick en majoritet bakom sig i första omgången.

Radev fick drygt 26 procent av rösterna, enligt preliminära resultat, medan förhandsfavoriten, talman Tsetska Tsacheva var fick drygt 21 procent och fick nöja sig med andra plats.

Tsacheva anses vara väst- och EU-orienterad medan socialisten Radev förespråkar varmare relationer med Ryssland.

De möts i den andra valomgången den 13 november, då Radev är förhandsfavorit.

Radev: Bulgarien har mycket gemensamt med Ryssland

Den 53-årige Radev har varit stridspilot och kommendör för det bulgariska flygvapnet.

Radev har sagt att han respekterar Bulgariens åtaganden inom EU, men att han vill häva de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Han har understrukit hur mycket gemensamt Bulgarien har med Ryssland både kulturellt och ekonomiskt, trots Bulgariens EU-medlemskap.

Det styrande partiets kandidat, parlamentets talman Tsetska Tsacheva är förhandsfavoriti i presidentvalet första omgång men förutspås förlora en andra omgång.
Tsetska Tsacheva anses vara väst- och EU-orienterad Det styrande partiets kandidat, parlamentets talman Tsetska Tsacheva är förhandsfavoriti i presidentvalet första omgång men förutspås förlora en andra omgång. Bild: EPA/VASSIL DONEV Bulgarien,Tsetska Tsacheva

Parlamentets talman, den 58-åriga juristen Tsetska Tsacheva, var förhandsfavorit i valet. Tsacheva, som representerarar det styrande center-högerpartiet Gerb, kan bli Bulgariens första kvinnliga president.

- Söndagens val visar om vi har rätt att styra landet i följande två år, sade premiärminister Boiko Borisov före valet. Han leder regeringspartiet Gerb.

Radev favorit i andra omgången

Den andra valomgången hålls den 13 november. I finalen är socialisten Radev förhandsfavorit enligt opinionsmätningar.

- Jag röstade på general Radev eftersom han skulle arbeta för att återbygga den bulgariska armén och skulle inte tjäna utländska makter, sade den pensionerade officeren Georgi Danailov efter att ha röstat i huvudstaden Sofia.

Om Radev vinner är det mycket möjligt att oppositionen med Socialistpartiet i spetsen försöker avsätta den konservativa minoritetsregeringen.

Det kunde utlösa nyval och månader av politisk osäkerhet i ett land som har skakats av en bankkris och omfattande protester mot korruptionen, som för två år sedan ledde till att Gerb grep makten.

Regeringen har tappat stöd

Regeringspartiets utlovade kampanj mot korruptionen har inte tillfredsställt väljarna och partiets popularitet har dalat.

- Jag är inte nöjd med mitt val eftersom jag måste välja en mindre dålig person bland många värre personer, säger läraren Reneta Brajkov som röstade på Tsacheva.

Regeringen leder landets inrikes- och utrikespolitik men presidenten är arméns överbefälhavare och har omfattande vetorätt. Presidenten har också stort inflytande på utrikespolitiken.