Hoppa till huvudinnehåll

Hindersby äntrar scenen igen i Lappträsk

Skådespelare står på en scen och repeterar
Skådespelare står på en scen och repeterar Bild: Yle/Mikael Kokkola hindersby teater,teater,Lappträsk

Det spelas teater igen i den lilla teaterbyn Hindersby efter en skapande paus på två år. Hindersby Teater har precis satt igång med att repetera Nikolaj Gogols klassiker Revisorn.

En efter en dyker skådisarna upp i den ståtliga salen i ungdomsföreningshuset Hemborg. Här ska nu repliker finslipas och scener övas de närmaste månaderna. Många bybor är igen med om att ro teaterproduktionen i land.

Tidigare var det teaterveteranen Isa Stenberg som skrev pjäserna, regisserade och sporrade. Nu står Hindersby Teater inför en ny era.

skådespelare blickar upp
Thomas Antas spelar betjänten Ossip. skådespelare blickar upp Bild: Yle/Mikael Kokkola hindersby teater,Lappträsk,teater

- Lusten att stå på scen inför en fullsatt sal är väldigt stark för många av oss som var med under Isas tid. Vi har redan en tid sökt efter en ny pjäs att sätta upp och nu är vi i gång igen, säger Thomas Antas.

Han spelade tidigare i de fyra pjäser om Hindersby, Lappträsk och Finland, som Isa Stenberg satte upp.

- Den här scenen har blivit viktig för mig och för många andra här i byn, säger Antas.

Nu står elva skådespelare på scenen.

Premiär för Gogols Revisorn är det i slutet av januari.

- Det är en pjäs som avslöjar mänskans mindre trevliga egenskaper, som girighet, dumhet och fåfänga.

Skådespelare sitter på en bänk på en scen
Henrik Antas, Kim Jordas och Göran Wallén. Skådespelare sitter på en bänk på en scen Bild: Yle/Mikael Kokkola hindersby teater,Lappträsk,teater

De lånade kulisserna ska småningom tapetseras så att en högborgerlig rysk salong, från början av 1800-talet, kan växa fram på scenen.

För regin svarar Tomi Korhonen, som tidigare bland annat satt upp Sofi Oksanens Puhdistus och Reko Lundáns Aina joku eksyy på Jurvan Teatteri i Österbotten, men hans teaterbana har i tiderna börjat på Lurens.

- Det var också via Lurens som våra vägar möttes med Hindersby Teater, säger Korhonen. Här är fint att jobba, då hela byn är med.

Man med skägg
Regissör Tomi Korhonen. Man med skägg Bild: Yle/Mikael Kokkola tomi korhonen,Lappträsk,teater

Revisorn bjuder på en hel dos av mänskliga svagheter.

- Men någon deprimerande pjäs är det här inte. Det jag strävar efter är att man i publiken kan skratta åt sig själv och sina egna svagheter.

Revisorn i Hindersby Teaters version får premiär den 20 januari.

teatermanuskript ligger på ett bord
teatermanuskript ligger på ett bord Bild: Yle/Mikael Kokkola teater,hindersby teater

Läs också