Hoppa till huvudinnehåll

Kurder i Syrien inleder offensiv mot jihadistfästet Raqqa

Den kurdiska milisstyrkan YPG utgör ryggraden i SDF som inleder en storoffensiv mot IS starkaste fäste Raqqa
Den kurdiska milisstyrkan YPG utgör ryggraden i SDF som inleder en storoffensiv mot IS starkaste fäste Raqqa Den kurdiska milisstyrkan YPG utgör ryggraden i SDF som inleder en storoffensiv mot IS starkaste fäste Raqqa Bild: EPA/SEDAT SUNA Syrien,Folkets försvarsenheter,Syriska demokratiska styrkorna,USA

Den prokurdiska SDF-milisen i Syrien har inlett en slutoffensiv mot IS starkaste fäste Raqqa med hjälp av amerikanska flygattacker.

SDF - eller Syriens demokratiska styrkor - säger att offensiven inleddes på lördag kväll i koordination med USA som ger flygstöd.

Målet för operationen, som kallas Eufrates ilska, är att befria provinshuvudstaden Raqqa som betraktas som IS inofficiella huvudstad.

- Det stora slaget för att befria Raqqa med omnejd har börjat, sade SDF:s taleskvinna Jihan Sheikh Ahmed vid en presskonferens i Ain Issa som ligger ett femtiotal kilometer från Raqqa.

Omkring 30 000 män och kvinnor deltar i offensiven som inleddes på lördag kväll.

- Raqqa kommer att befrias av sin söner och arabiska, kurdiska och turkmenska fraktioner, hjältar under SDF:s fana, tillade Ahmed.

Offensiv i två faser

Offensiven kommer att genomföras i två faser. Först ska landsbygden omkring Raqqa befrias och därefter ska själva staden isoleras och intas enligt ett uttalande av SDF.

SDF har också fått nya, mer effektiva vapen av USA, enligt talesmannen Talal Sello.

- Slaget blir inte lätt och kommer att kräva noggrant samarbete. IS kommer att försvara sitt fäste eftersom den vet att förlusten av Raqqa innebär slutet för IS i Syrien, säger Talal Sello.

Syriska flyhktingar har redan börjat anlända från krigsdrabbade områden kring Raqqa till Jordanien
Syriska flyktingar har redan börjat anlända till Jordanien från krigsdrabbade områden kring Raqqa i norra Syrien Syriska flyhktingar har redan börjat anlända från krigsdrabbade områden kring Raqqa till Jordanien Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH Al-Raqqah District,Jordanien,Syrien

SDF domineras av den kurdiska YPG-milisen som har utropat sitt egna självstyrda område, Rojava, i nordöstra Syrien.

Det ingår även arabiska och turkmenska rebellgrupper i SDF som har haft ett nära samarbete med USA i nordöstra Syrien när man har drivit bort jihadisterna från den turkiska gränsen.

IS kommer att försvara sitt fäste eftersom man vet att förlusten av Raqqa innebär slutet för IS i Syrien.― Talal Sello, talesman för Syriens demokratiska styrkor SDF

Anfallet mot Raqqa inleds drygt två veckor efter att storoffensiven mot Mosul började i Irak.

Irakiska styrkor försöker också inta staden Tal Afar som ligger mellan Mosul och Raqqa, och om det lyckas så kommer förbindelserna mellan jihadisternas två starkaste fästen att brytas.

Över 200 000 civila i Raqqa

Raqqa hade omkring 240 000 invånare innan inbördeskriget bröt ut år 2011. Sedan dess har över 80 000 människor flytt till Raqqa från andra våldsdrabbade områden.

Staden som ligger vid floden Eufrates var den första provinshuvudstaden i Syrien som intogs av rebeller.

Staden kontrollerades först av al-Qaidagruppen al-Nusrafronten, men IS tog över staden år 2014 och införde ett skräckstyre.

Himmelskvären i stadens centrum döptes snabbt om till Helvetets skvär efter en rad offentliga avrättningar på torget.

Jihadisterna har haft månader på sig att förskansa sig i staden. De har bland annat bosatt sig i vanliga bostadsområden, sjukhus och skolor för att skydda sig för flygattacker.

Minst sex turkiska stridsvagnar rullade över gränsen mot staden Jarablus på lördagen
Turkiet trängde in i norra Syrien i höst både för att angripa IS och den kurdiska YPG-milisen nära den turkiska gränsen Minst sex turkiska stridsvagnar rullade över gränsen mot staden Jarablus på lördagen Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,Syrien,jarablus

Hur reagerar Turkiet?

USA bekräftar att första fasen för att isolera staden har börjat och amerikanerna har gjort det klart att erövringen av Raqqa är ännu viktigare för USA än att Mosul intas.

- Vi försöker först isolera Raqqa, för att förbereda anfallet mot själva staden. När operation fortskrider så kommer vi att planera med våra allierade vem som kontrollerar staden för att förhindra att IS återvänder, säger en anonym amerikansk militärtalesman till nyhetsbyrån AFP

USA lär också ha utverkat löften av Turkiet att det inte blandar sig i offensiven.

Turkiet har angripit både IS och SDF i Syrien och president Recep Tayyip Erdogan meddelade nyligen om sina egna planer att inta Raqqa.

Turkarna som har stridsvagnar, artilleri och soldater i norra Syrien har också flygbombat YPG:s och SDF:s ställningar nära gränsen.

Turkiet samarbetar med proturkiska rebellgrupper i området och har hotat att inta alla kurdiska områden mellan Raqqa och den turkiska gränsen.