Hoppa till huvudinnehåll

Nutid och dåtid möts i Vidar Lindqvists nya bok

Gammal bild från Kungsgatan i Ekenäs. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.
Gammal bild från Kungsgatan i Ekenäs. Gammal bild från Kungsgatan i Ekenäs. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist. Bild: Privat Ekenäs,vidar lindqvist,Raseborg

”Ekenäs från fotografisk forntid till nutid” heter fotografen Vidar Lindqvist nyaste bok. Boken har över 750 bilder från förr och nu.

- Boken handlar främst om Ekenäs, men det finns också en liten avdelning som handlar om Snappertuna. Österby by är också med eftersom jag själv bor i Sköldargård och den vägen har Österby blivit ett kärt område, berättar Lindqvist.

Bild från Långgatan i Ekenäs för länge sedan. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.Långgatan i Ekenäs. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.
Långgatan i Ekenäs. Bild: Privat, Vidar Lindqvist

I boken finns bilder från olika platser på de olika orterna. Där finns bilder som är tagna för länge sedan och bilder som tagits på samma ställe i nutid.

- De nya bilderna har jag fotograferat från en annan vinkel. Att fotografera dem från exakt samma vinkel tycker jag att blir tråkigt.

De äldsta bilderna är till och med från 1860-talet, säger Lindqvist.

Boken har 432 sidor och innehåller 756 bilder.

- Den blev större och större efterhand.

Samlat på foton länge

Vidar Lindqvist har samlat på gamla fotografierna länge. Han har gett ut två motsvarande böcker tidigare.

- I den här boken finns mest sådana bilder som aldrig tidigare publicerats.

Korsningen stamväg 51 och vägen till Pojo i Österby. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.Korsningen stamväg 51 och vägen till Pojo i Österby. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.
Österbykorsningen i Ekenäs. Bild: Privat, Vidar Lindqvist

Många av bilderna har Vidar Lindqvist kommit över under den tid han hade en fotoaffär på Kungsgatan i Ekenäs.

- Det hände sig ganska ofta att kunder kom till affären för att få någon bild ur ett av sina album. Jag frågade dem om jag kunde få reproducera bilder för mitt eget bruk också.

Alla bilder från Snappertuna är sådana som aldrig publicerats tidigare.

Gammal bild från korsningen till Ekenäs och Karis i Snappertuna. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.Korsningen till Karis och Ekenäs i Snappertuna. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.
Korsningen till Ekenäs och Karis i Snappertuna. Bild: Privat, Vidar Lindqvist

- För att identifiera platserna har jag fått hjälp av äldre Snappertunabor, bland andra av Inger Bäcklund.

Lärorikt att samla information

Det här arbetet har varit väldigt lärorikt för mig själv eftersom jag inte är hemma härifrån utan från Åbolands skärgård, berättar Vidar Lindqvist.

- Jag är född på Korpo och uppvuxen i Pargas. Jag har blivit väldigt intresserad av gamla Snappertuna och också av Ekenäs.

Gammal bild från Gustav Wasas gata 8 i Ekenäs. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.Gustav Wasas gata 8 i Ekenäs. OBS! Får användas endast i artiklar som berör fotograf Vidar Lindqvist.
Gustav Wasas gata 8 i Ekenäs. Bild: Privat, Vidar Lindqvist

Bilderna i boken är främst av fastigheter och platser. Tanken var att det också skulle ha funnits ett kapitel med människor, men på grund av utrymmesbrist får det bli en ny bok.

- I nästa år ska jag ge ut en ny bok och den ska handla om människor. Boken handlar om både om så kallade vanliga Ekenäsbor och sådana som påverkat utvecklingen i Ekenäs stad.

Boken kommer ut 10.11.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland