Hoppa till huvudinnehåll

Professorer: 70-åringar duger bra som arbetstagare

Arbetsbordet på Kåren
Arbetsbordet på Kåren Bild: Yle/Adrian Perera arbetsbord,böcker,kaffemugg

Hur kommer det sig att 70-åringar är lämpliga att fungera som statsöverhuvuden samtidigt som personer över 50 anses ha passerat bäst före-datum på den vanliga arbetsmarknaden?

Den frågan om det paradoxala i situationen ställer Yle Uutiset till professorn i arbetsrätt Seppo Koskinen vid Åbo universitet och professorn i arbetshälsa Clas-Håkan Nygård vid Tammerfors universitet.

I intervjun hänvisas till det nära förestående presidentvalet i USA där kandidaterna är 69 respektive 70 år gamla.

Också Finlands president Sauli Niinistö har fyllt 68 år. Om han återväljs för en till sexårsperiod 2017 är han 75 år gammal i slutet av den andra ämbetsperioden.

Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin.
Både president Niinistö och president Putin är rejält över 60. Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Mikhail Metzel/TASS All Over Press Sauli Niinistö,Vladimir Putin,Ryssland,presidenter,Gullranda

- För det första anser jag att det naturligtvis inte stämmer att 50-60-åringar inte duger; det är kompetenta, erfarna, kunniga personer. Det har nu bara uppstått ett felaktigt tänkesätt hos vissa arbetsgivare och rekryterare, säger professor Koskinen.

Professor Nygård säger att det finns en uppfattning om att alla åldras på samma sätt och i samma takt, och att när man fyllt ett visst antal år är man plötsligt inte längre arbetsduglig.

- Skillnaden individer emellan blir bara större ju äldre man blir, säger Nygård.

Kvinnors "neutrala ålder" mellan 35 och 37 år

Både Koskinen och Nygård instämmer i att det förekommer åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Diskrimineringen kan riktas mot de riktigt unga, men framför allt riktas den mot äldre arbetstagare.

Professorerna säger att det är svårt att exakt fastställa åldern för när diskrimineringen börjar.

- För kvinnors del infaller så kallade neutrala år mellan 35 och 37, det har personer inom arbetarskyddet vittnat om. Då anses man inte vara för ung, men man belastas inte heller av åldersfördomar, säger Koskinen.

Sjukskötare vid Mejlans sjukhus i Helsingfors
Sjukskötare vid Mejlans sjukhus i Helsingfors Bild: Kalevi Rytkölä / Yle sjukhus,sjukvård,social- och hälsovårdstjänster,hälsovård,Mejlans sjukhus,arbete,anställning,offentliga sektorn,arbetsmarknad

Oftast börjar åldersdiskrimineringen i praktiken vid 50.

- Då företag börjar sanera vill man nog helst ha bort folk från äldsta ändan, fast det inte finns några som helst belägg för att man inte gör ett bra jobb fast man passerat 60, säger Nygård.

Och vad gäller 70-åringar: Professorerna säger att många av dem skulle klara sig utmärkt i alldeles vanliga jobb.

Det är bra med tanke på att pensionsåldern höjs och många i framtiden kommer att vara tvungna att jobba till 70.

- Attityderna sitter i så hårt. Vi värdesätter för lite de egenskaper som utvecklas då vi blir äldre, säger Nygård.

Texten är omarbetad och baserar sig på en artikel av Esa Koivuranta/Yle uutiset