Hoppa till huvudinnehåll

AHL-kollen: Kasperi Kapanen dominerar i Toronto Marlies – prisas av chefstränaren

Kasperi Kapanen, Toronto-Philadelphia, april 2016.
Kasperi Kapanen fick visa upp sig i NHL under våren. Kasperi Kapanen, Toronto-Philadelphia, april 2016. Bild: All Over Press NHL,Toronto Maple Leafs,Philadelphia Flyers,Kasperi Kapanen

Ishockeyspelaren Kasperi Kapanen fick inleda sin säsong i AHL-klubben Toronto Marlies. Där har han stått för ett imponerande offensivt saldo: 7+5=12 poäng på 10 matcher och chefstränaren är inte bara nöjd med hans offensiva spel. Se Kapanens senaste mål.

Under söndagen noterades Kapanen för två mål när Marlies besegrade St. John's IceCaps med 3–2.

– Kapanen hade mycket fart, han hade stort självförtroende i dag i 5-mot-5, power play och numerärt underläge, det spelade ingen roll. Han är spelartypen som ger energi till hela laget eftersom han spelar så snabbt, sade Marlies chefstränare Sheldon Keefe på klubbens webbplats.

Se Kapanens mål på Youtube, det första målet vid 00:42–00:56 och det andra vid 1:12–1:27.

– Det handlar inte enbart om mål och poäng för mig. Det är roligt att jag lyckas i offensiven men också att jag får bära ansvar i numerärt underläge. Jag försöker sätta press på motståndarbackarna i deras powerplay och jag måste bara fortsätta på samma väg, konstaterade Kapanen.

I AHL:s poängliga räcker Kapanens saldo till en sjunde plats. Cole Schneider (Rochester Americans/Buffalo Sabres) leder med 7+8=15 poäng på 10 matcher och Kapanens Marlies-kollega Brendan Leipsic är tvåa med 4+11=15 poäng på 10 matcher.

Maple Leafs satsar ungt

Toronto Marlies har tagit näst flest poäng i AHL, 15 på 10 matcher. Toppar ligan gör Pittsburgh Penguins farmarlag Wilkes-Barre/Scranton Penguins med 17 poäng på 10 matcher.

I Marlies spelar också NHL-veteranerna Colin Greening (30 år), Brooks Laich (33 år) och Milan Michalek (31 år) som alla har utgående kontrakt med Maple Leafs och som av allt att döma inte längre ingår i NHL-lagets planer.

I Torontos anfallsbesättning finns just nu 14 anfallsspelare och av dem spelar hela åtta stycken med nykomlingskontrakt. Av allt att döma ligger Kapanen eller Leipsic nära till hands nästa gång som någon anfallare behöver ersättas.

Honka ångar på i AHL

Texas Stars-backen Julius Honka har gjort 3+7=10 poäng på elva matcher. Det räcker till en 26:e plats i poängligan och till en fjärde plats i backarnas poängliga. Texas har tagit 13 poäng på elva matcher och har gjort näst flest mål i AHL.

Honkas möjligheter att ta en plats i NHL-laget Dallas Stars begränsas av lagets backbredd. Vanligtvis har NHL-lagen endast sju backar i laget, Dallas har åtta och av dem har endast Esa Lindell ett tvåvägskontrakt.

Skulle Dallas välja att skicka ned någon annan back än Lindell till AHL tar laget risken att tappa spelaren till någon annan klubb. Av Dallas åtta backar har fyra utgående kontrakt, vilket senast nästa säsong kan öppna upp för Honka att etablera sig i NHL.

Av de finska AHL-målvakterna har Milwaukee Admirals Juuse Saros klart bäst statistik. Saros har i snitt släppt in 1,99 mål per match och har räddningsprocenten 92,9 %.

Teemu Pulkkinen som har förpassats till Minnesota Wilds farmarlag Iowa Wild har gjort 1+0=1 poäng på tre matcher.

De regerande mästarna har inlett trögt

Förra säsongen vann Columbus Blue Jackets farmarlag Lake Erie Monsters AHL-mästerskapet. Under sommaren bytte laget namn till Cleveland Monsters.

Säsongen 2016–2017 har inte börjat speciellt bra för Joonas Korpisalos och Markus Hännikäinens lag. Sex poäng på tio matcher genererar ligans näst sämsta poängsnitt.

Korpisalo som förra säsongen spelade 31 NHL-matcher för Columbus Jackets skadades strax före säsongsinledningen. Han har fått inleda säsongen i Cleveland, men utan att övertyga.

I lördags blev han utbytt i den andra perioden efter att ha släppt in fem mål på 26 skott. I sina två matcher i år har Korpisalo räddat 40 skott och släppt in 10 mål, vilket ger en räddningsprocent på blygsamma 80 %.

Markus Hännikäinen med 4+3=7 poäng på tio matcher är på andra plats i lagets interna poängliga.