Hoppa till huvudinnehåll

Guggenheimplanerna bordlades i stadsstyrelsen

Här planerar Guggenheim konstmuseum
Här planerar Guggenheim konstmuseum Bild: Yle/Helena von Alfthan saluhallen i helsingfors

Helsingfors stadsstyrelse har bordlagt frågan om att bygga ett Guggenheimmuseum. Stadsstyrelsen tar upp frågan igen nästa gång om två veckor.

Enligt det nya förslaget som stadsstyrelsen ska diskutera är det meningen att Helsingfors skattebetalare betalar 80 miljoner euro för museibygget i Södra hamnen. Dessutom ska Helsingfors garantera ett lån på 35 miljoner för ett fastighetsbolag som grundas för byggandet av museet.

Resten av kostnaderna för museet står privata finansiärer för.

Arja Karhuvaara (Saml) säger att diskussionen på stadsstyrelsens möte handlade om besökarmängder och ekonomi.

- Frågorna gällde bland annat hur man har kommit till siffran 500 000 och vad som händer om besökarantalet inte ändå blir så stort. Sedan blev det diskussion om ansvar och huruvida staden kanske äger byggnaden om 20 år.

Många Helsingforspolitiker är osäkra

Stadsstyrelseledamot Marcus Rantala (SFP) svarade "vet inte" i Yle:s enkät i fredags där fullmäktige tillfrågades om det nya Guggenheimförslaget. Största delen av fullmäktige, 37 av 85 ledamöter, svarade på samma sätt.

Rantala sade då att han vill höra mera om de ekonomiska konsekvenserna på lång sikt.

- Hur påverkar det näringslivet, hotellövernattningarna och turismen? Jag vill nu bekanta mig noga med de argumenten.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes