Hoppa till huvudinnehåll

Kina skärper övervakningen av internet ytterligare

Kritiker anser att kinesernas rätt till sekretess och yttrandefrihet äventyras av den nya cybersäkerhetslagen
Kritiker befara att kinesernas rätt till sekretess och yttrandefrihet äventyras av den nya cybersäkerhetslagen Kritiker anser att kinesernas rätt till sekretess och yttrandefrihet äventyras av den nya cybersäkerhetslagen Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kina,internet

Kinas parlament har antagit en ny lag som ytterligare skärper den redan stränga övervakningen av internet.

Lagen motiveras med den ökade risken för datahackare och cyberterrorism. Avsikten är också att förhindra att det socialistiska styret störtas, enligt regeringen som drev igenom lagen.

Företag som anses spela en viktig roll för samhället måste övervaka att censurbestämmelser följs.

Bolagen måste också behålla sina datauppgifter inom landet och erbjuda tekniskt bistånd åt myndigheter.

Lagen som träder i kraft nästa sommar är allmänt skriven och kan tolkas på olika sätt vilket ger myndigheterna större flexibilitet enligt kritikerna.

Människorättsorganisationer befarar att övervakningen av internet blir ännu strängare i det rådande enpartistyret i Kina

Struntar i yttrandefrihet

-Den nya lagen befäster myndigheternas grepp om internet. Den går längre än någonsin vad gäller missbruk av övervakningen och innebär att man nästan totalt struntar i yttrandefriheten, säger Amnesty Internationals Kinaexpert Patrick Poon.

En grupp företag varnade i augusti för att den nya lagen kan äventyra Kinas möjligheter att skaffa sig känslig utländsk teknologi eftersom lagen kan anses bryta mot internationella frihandelsregler och internationella åtaganden.

Utländska företag i Kina har länge klagat över att myndigheterna också använder säkerhetslagar för att stänga ut utländska företag från känsliga eller lönsamma industrigrenar, men det förnekas av kinesiska myndigheter

- Vi välkomnar vilket företag som helst som vill komma in, så länge som de följer kinesiska lagar och tjänar kinesiska konsumenters intressen, säger Zhao Zheliang som är generalsekreterare för landets cybersäkerhetsmyndighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes