Hoppa till huvudinnehåll

Möt två österbottningar som trycker gasen i botten

Martina Backfält och Tommi Nyvall
Martina Backfälts och Tommi Nyvalls bilintresse började i tidig ålder Martina Backfält och Tommi Nyvall Bild: Tommi Nyvall/Martina Backfält ftcc,banracing,Legends car racing

Det finns många likheter mellan Tommi Nyvall och Martina Backfält. De är båda från Österbotten, de fick sina bilintressen från sina pappor och båda två har en fin banracingsäsong bakom sig.

Frågar man gemene man på gatan om de hört talas om Legends Car eller FTCC så är det troligtvis många som skakar på huvudet. Legends Car och FTCC, eller Finnish Touring Cars Cup, är två olika banracingklasser som har körts i Finland i år. Tommi Nyvall från Munsala tävlar i Legendsserien och Martina Backfält från Nedervetil tävlar i FTCC. Skillnaderna mellan klasserna är klara för en banracingintresserad, men utan en bild på bilarna framför dig kan det vara svårt att upptäcka skillnaderna för en ovan.

I Legendsserien kör förarna med bilar som är inspirerade av 1930-talets Amerika.

- Bilarna vi kör är förminskade, de är i skala 5/8. Det som sticker ut mest är väl att motorerna är motorcykelmotorer, men trots det går bilen ungefär 190 kilometer i timmen, säger Tommi.

Tommi Nyvall med sin Legends Car bil
Tommi Nyvall med sin Legendsbil Tommi Nyvall med sin Legends Car bil Bild: Tommi Nyvall tommi nyvall,Legends car racing

Legends Car har funnits en längre tid i Finland, men FTCC som Martina tävlar i är nytt för i år. Fastän det var nytt för i år deltog ändå 16 bilar. Bilarna de kör med i FTCC liknar ganska långt en originalbil, menar Martina.

- Bilarna skiljer sig inte så mycket från de bilar man kör med på vägarna. Vi plockar ut allt extra från bilarna förstås, det som blir kvar är ett specialsäte och en ratt. Allt annat är extra vikt och den vikten kan vara avgörande i en tävling, säger Martina.

Martina Backfält med bilen hon tävlar med
Martina Backfält med sin bil Martina Backfält med bilen hon tävlar med Bild: Martina Backfält ftcc

Går i sina pappors fotspår

Martinas bilintresse började i ung ålder. Hennes far har alltid varit intresserad av bilar och intresset smittade av sig på Martina. Vid åtta års ålder körde hon sin första bil på en åker utanför hemmet i Nedervetil.

- För att kunna se ut genom fönstret lade pappa två kuddar under min rumpa när jag körde. Sen var det också lite problem med att gasa, växla och bromsa, men jag körde så gott det gick, säger Martina.

Martina Backfälts intresse började tidigt
Martinas bilintresse började i ung ålder Martina Backfälts intresse började tidigt Bild: Martina Backfält ftcc

Efter det bara växte Martinas bilintresse. Hon kommer bra ihåg vad som fick henne att fastna för just banracing.

- Jag började när jag var åtta år gammal. Då körde jag mest på en bana på en åker. Som 15-åring deltog jag i en byakamp i Nedervetil som kördes på is och det var då tävlingsinstinkten kom fram. Efter det testade jag att köra på asfalt och då var jag fast. Sommaren efter det hade jag en egen racingbil, säger Martina.

Att man anammar sina föräldrars intressen är vanligt, speciellt om det är frågan om motorsport. Precis som för Martina så var även Tommis pappa en bilentusiast.

- Pappa har tävlat mycket tidigare. Han har ungefär 30 års erfarenhet av både rallycross och banracing på 1970- och 80-talet. Dessutom har han hållit på med varmansrally efter det, säger Tommi.

Tommi Nyvalls pappa med sin bil
Tommi Nyvalls pappa Leif Nyvall tävlade också som ung Tommi Nyvalls pappa med sin bil Bild: Tommi Nyvall leif nyvall,banracing

Fina säsonger bakom sig

År 2016 är Tommis andra år i Legendsserien. Förra året fick han FM-brons i Semiproklassen. Förutom FM-bronset har Tommi även ett VM-brons i bagaget. Enligt Tommi var Fru Fortuna inblandad i VM-bronset.

- Det var en intressant tävling. På det sista varvet låg jag fjärde. Jag kom inte åt att köra om den som ligger tredje och var inställd på en fjärdeplats. Men i sista kurvan i hela tävlingen snuddar den som ligger tredje i en madrass och spinner runt på banan. Då var det bara att köra i mål och fira bronspengen, säger Tommi.

I år gick det riktigt bra för Tommi i Legendsserien. I Proserien slutade han på en andraplats och sammanlagt slutade han fjärde. Inför nästa år siktar dock Munsalabon högt.

- Nästa år ska jag satsa mera än jag gjort i år. Träna hårdare och få bättre resultat. Jag siktar på topp tre i VM och att bli bäst i Finland, säger Tommi.

Tommi Nyvall tävlar
Tommi Nyvall tävlar Bild: Tommi Nyvall tommi nyvall,Legends car racing

För Martinas del var det riktigt nära en tredjeplats i FTCC. Efter att den sista deltävlingen var avklarad slutade hon fjärde, något som Martina tänker bättra på nästa år.

- Det är ännu lite oklart om FTCC-serien kommer att fortsätta. Om den fortsätter kommer jag givetvis att fortsätta köra och jag siktar på en topp tre-placering, säger Martina.

Konditionen viktig under tävling

Många kanske tror att rallyförare och banracingförare tränar genom att köra så mycket som möjligt, men enligt Martina och Tommi handlar det om mycket mera än så.

- Du ska vara koncentrerad i 15-20 minuter i sträck. Man måste hålla fokus, ta varje kurva och inbromsning perfekt. För att vara i så bra form som möjligt måste du ha bra kondition, säger Tommi.

- Jag är ofta på gymmet och springer ofta för att orka köra. Har jag tränat för lite märks det också. Det är så tungt att sitta bakom ratten när man spänner sig i varje kurva. Efter varje tävling är jag helt genomblöt av svett, säger Martina.

För att kunna se ut genom fönstret lade pappa två kuddar under min rumpa när jag körde.― Martina Backfält

Mansdominerad sport

FTCC är en klass för båda könen och i år tävlade två flickor och 14 pojkar.

- Nu som då har folk kommenterat att jag är tjej och håller på med banracing. När folk kommenterar är det bara att stå på sig. Vissa kanske även tror att det är enklare att köra som flicka, men så är det inte. Pojkarna vill inte släppa förbi en tjej på banan och lägger i en extra växel när man närmar sig. Pojkarna kan bli lite sura när de förlorar mot en tjej, säger Martina.

När Martina fått en nedlåtande kommentar så bryr hon sig i slutändan inte så mycket.

- Det går in genom ena örat och ut genom andra. När folk kommenterar blir jag extra taggad.

Framtiden för Tommi finns i samma bil i samma serie. Martinas hoppas i sin tur att FTCC-serien ordnas nästa år, annars kommer Martina helt enkelt att köra i en annan serie.

Här kan du följa med Tommis och Martinas äventyr.