Hoppa till huvudinnehåll

Nu postas inbjudningarna till slottet - estniska och svenska frivilliga hedras

Presidentens självständighetsmottagning 2016
Presidentens självständighetsmottagning 2016 Bild: YLE/Marcus Rosenlund slottsbalen 2016

Gästlistan för presidentens årliga självständighetsmottagning på slottet omges som vanligt att ett stort hemlighetsmakeri. Nu har de första inbjudningarna skickats ut och presidentens kansli ger några försiktiga antydningar om vem som kan tänkas få de prestigefyllda inbjudningarna.

Temat för årets mottagning är Finlands starka sidor.

- Finland är världens mest stabila land, och vi hör till de lyckligaste nationerna i världen. Vi har en ren natur och ren mat. Vi hör till världstoppen med så många mått mätt att det bådar gott också för framtiden. Våra starka sidor ses lätt som självklarheter, och därför vill vi för en stund lyfta fram dem i rampljuset. Låt oss se på vårt land med lite nya ögon, säger president Sauli Niinistö i ett pressmeddelande.

Presidentens kansli hänvisar till undersökningar som visar att Finland hör till de bästa i världen i fråga om bland annat ärlighet, innovationer, stabilitet, läskunnighet, skolframgångar och flickors möjligheter. Bland gästerna finns i år många som har gjort det möjligt för Finland att nå de här framgångarna.

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjuder in ungefär 1 800 gäster till mottagningen.

Liksom tidigare år bjuder presidenten in en stor mängd krigsveteraner och lottor. I år hedrar man dessutom estniska och svenska frivilliga soldater från vinter- och fortsättningskriget med en inbjudan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes