Hoppa till huvudinnehåll

Slut på pensionärernas skattefrihet i Portugal – nytt skatteavtal undertecknades

Den historiska delen av Portugals huvudstad Lissabon.
Den historiska delen av Portugals huvudstad Lissabon. Bild: EPA/MANUEL DE ALMEIDA lissabon

I fortsättningen ska inte direktörer med höga pensioner kunna undvika skatt i Portugal.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) har tillsammans med Portugals finansminister Mário Centano på måndagen undertecknat ett nytt skatteavtal mellan Finland och Portugal.

Det nya avtalet utvidgar Finlands beskattningsrätt så att också privata pensioner beskattas i Finland om finländaren är bosatt i Portugal. Tidigare har Finland kunnat beskatta pensioner enbart inom den offentliga sektorn.

Det har i klarspråk lett till att finländare med höga pensioner som flyttat till Portugal har kunnat undvika skatt.

Orpo: Skatteincitamenten försvinner

Finansminister Petteri Orpo sade på en pressträff i Bryssel på måndagkväll att han är väldigt nöjd över att avtalet har undertecknats.

- Det här berör omkring 200-300 personer och ekonomiskt sett är det inte frågan om några stora summor. Men det handlar om rättvisa och förtroende för vår skattesystem och därför är det viktigt att vi nu har rott avtalet i hamn.

Innebär det här att skatteflykten till Portugal stannar upp?

- Portugal kommer nog säkert också i fortsättningen att locka finländska pensionärer även om man i fortsättningen inte längre kan lyfta sina pensioner skattefritt.

Omfattar också hyresinkomster i Finland

Förhandlingarna med Portugal har pågått i flera år, och för ett år sedan var Finland redo att säga upp det föråldrade avtalet helt och hållet.

Enligt avtalet är det källstatens uppgift att se till att det inte uppstår dubbelbeskattning. Det innebär i praktiken att den skatt som betalas i Portugal dras av från skatten i Finland.

Under en övergångsperiod på tre år tillämpas den nuvarande beskattningen, förutsatt att pensionstagaren bor i en stat som beskattar pensionen.

Innan avtalet träder i kraft ska det ännu godkännas av båda länders parlament.

- Det kommer förmodligen att dröja till nästa år innan parlamenteten har godkänt avtalet, säger Orpo.

Det nya avtalet ändrar också beskattningen av hyresinkomster och försäljning av aktiebostäder i Finland. Personer som bor i Portugal kommer framöver att beskattas på hyresinkomster och försäljningsvinster av bostäder i Finland.

Finland förhandlar med Frankrike

Finansminister Petteri Orpo säger att Finland förhandlar som bäst med Frankrike om ett motsvarande skatteavtal för att täppa till kryphålen.

Finland har tidigare undertecknat ett skatteavtal med både Spanien och Tyskland.