Hoppa till huvudinnehåll

Valstress får amerikaner att söka vägledning i kyrkan

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Den emotionellt påfrestande valkampanjen har fått människor att ty sig till kyrkan Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump, Presidentvalet i USA 2016

Många amerikaner börjar vara innerligt trötta på presidentvalet. Valkampanjen sägs vara den mest negativa och emotionellt utmattande på årtionden. I takt med att de personliga påhoppen och avslöjandena avlöst varandra har tudelningen i USA ökat.

Enligt en undersökning som USA:s psykologiska förbund har gjort känner sig över hälften av amerikanerna rejält stressade över valet. För att klara av det hela har många sökt stöd och vägledning i kyrkan.

Jag besöker söndagsmässan i Grace Church på Manhattan i New York. Psalmsången och orgelmusiken ekar ut över den vackra kyrkan i gotisk stil. Kyrkan med sina fantastiska färgade mosaikfönster och höga valv är fylld till bristningsgränsen.

Gamla, unga, barn med spring i benen iklädda bästa söndagsstassen och rosetter i håret har samlats för att lyssna på pastor Donald Waring.

- Vi amerikaner har mycket att tänka på just nu med bara några dagar kvar till presidentvalet, inleder han sin predikan.

Församlingsmedlemmarna nickar sitt medhåll. Presidentvalet är i allas tankar.

"Människor kommer till kyrkan för att få sinnesro"

Enligt undersökningen från USA:s psykologiska förbund är valstressen på samma nivå som stressen över det ekonomiska läget för ett antal år sedan.

Och kyrkorna har märkt ett uppsving i människor som söker stöd och vägledning.

-Människor kommer till kyrkan för att kunna handskas med stressen, för att få sinnesro säger pastor Donald Waring. Och det finns också människor som vill bli försäkrade om att deras kandidat kommer att vinna. New York är en demokratisk stat, så det finns många människor här som är mycket oroade över att Donald Trump ska vinna valet.

Aileen är en av dem som har kommit till söndagsmässan i Grace Church.

- Ja det har varit mycket stressande säger hon. Att bestämma sig för vad man ska göra och försöka föreställa sig hur landet slutligen kommer att se ut. Jag ber mycket.

Kathryn tyr sig till kyrkan för att hon ska bli påmind om att det finns så många andra saker som betyder mer än valet mellan två presidentkandidater.

- Om vi fokuserar på kärlek, välgörenhet och sammanhållning så förenar det oss säger Kathryn.

Grace Church på Manhattan i New York
Grace Church på Manhattan i New York Grace Church på Manhattan i New York Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt kyrkobyggnader

Stor gemenskap i Grace Church

Församlingsmedlemmarna tänder ljus till minnet av de döda. Små flickor och pojkar iklädda vita kåpor går runt bland kyrkbänkarna med ljus så att alla kan tända sina.

Det är tydligt att sammanhållningen och gemenskapen i Grace Church är stor. Människor kramar om varandra, kindpussas när de ses och hälsar till höger och vänster.

Snart är det dags för de barn som går i söndagsskola att gå iväg till församlingsrummen utanför kyrksalen medan de vuxna fortsätter med mässan.

Alla stiger upp och under psalmsång går barnen stolt iväg i samlad tropp genom kyrkan.

Kyrkor engagerar sig i valkampanjen

Många kyrkor har engagerat sig i valkampanjen för att få människor att rösta. Och både Hillary Clinton och Donald Trump har deltagit i mässor och besökt kyrkor under valkampen.

I ett land där religionen spelar en viktig roll är det nuförtiden så gott som omöjligt att vinna ett presidentval utan religiöst engagemang.

Det säger John Avlon som är chefredaktör för nyhets- och opinionsnätsidan The Daily Beast.

- Tyvärr har gränsen mellan tro och politik suddats ut under de senaste årtiondena. Tidigare var gränsen tydligare. Den här valkampanjen har ändå fokuserat mycket mindre på religion än kampanjerna år 1992 eller 2004.

Hur mycket kyrkorna engagerar sig i presidentval beror ändå väldigt mycket på kyrkan, säger pastor Donald Waring.

-USA är ett stort land och kyrkans inflytande varierar i de olika delarna. Och kyrkorna har olika tillvägagångssätt. Till exempel de afroamerikanska kyrkorna är politiskt mycket aktiva och bjuder in presidentkandidaterna.

Men i Grace Church tar man inte parti för någon.

- Jag försöker att inte favorisera någon kandidat säger pastor Donald Waring. Kyrkan och staten är åtskilda. Och jag tycker inte att det är min eller kyrkans uppgift att säga åt människor hur de ska rösta. Det är fel.

Grace Church på Manhattan i New York
Grace Curch Grace Church på Manhattan i New York Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt kyrkobyggnader

Kyrkan kan spela roll i att ena amerikanerna

Inte heller Henry som har deltagit i mässan anser att det är kyrkans uppgift att säga hur människor ska rösta.

- Det bästa kyrkan kan göra är att uppmuntra människor att tänka efter och skilja mellan sin ilska och vad som skulle vara bäst för landet.

Pastor Donald Waring tror att kyrkan kan ha en betydande roll i att ena amerikanerna efter presidentvalet.

- Kyrkan kan vara en plats för diskussioner, den kan bjuda in människor från de olika politiska partierna, vara en mötesplats och hitta en gemensam grund att stå på.

Läs mera:

Historisk valvaka på Svenska Yle

Svenska Yle gör en storsatsning på presidentvalet i USA. Vår valvaka sänds direkt på Yle Fem, i Yle Vega och på Arenan. Dessutom har vi liverapportering på webben på svenska.yle.fi. Om du vill titta på valvakan på mobilen ska du klicka här!

Det amerikanska presidentvalet 2016