Hoppa till huvudinnehåll

Vem ska rädda Talvivaara?

Gruvan i Talvivaara
Nickel- och zinkproduktionen har ökat, men Talvivaara-gruvan är fortfarande olönsam. Gruvan i Talvivaara Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Talvivaara,gruvdrift,Sotkamo,gruvor

Den nedläggningshotade Talvivaara-gruvan i Sotkamo är fortfarande olönsam. Om inga privata investerare dyker upp kommer gruvan att köras ner efter årsskiftet.

Statsägda Terrafame, som äger gruvan och ansvarar för gruvdriften, presenterade sin resultatrapport för perioden juli-september på måndag. Rapporten innehåller några ljuspunkter, men i stort är läget oförändrat.

De goda nyheterna är att världsmarknadspriset på både nickel och zink har stigit sedan fjolåret. Terrafames vd Joni Lukkaroinen försäkrar att gruvbolaget är på väg att bli lönsamt.

Både nickel- och zinkproduktionen vid gruvan har ökat och bolaget uppger att en ny, effektiv produktionslinje har tagits i bruk under oktober månad.

Tillsvidare är Terrafame ändå helt beroende av statliga stödpengar för att överleva.

Svaga siffror

Terrafames omsättning steg till 21,2 miljoner euro under kvartalet juli-september, jämfört med 18,0 miljoner under kvartalet april-juni.

Bruttoresultatet för det tredje kvartalet ligger dock på -38,5 miljoner euro. Under perioden april-juni var bruttoresultatet -44,8 miljoner.

Det största problemet är att gruvan fortfarande saknar hugade privata investerare, som är beredda att satsa pengar i bolaget.

Moderbolaget Terrafame Groups vd Matti Hietanen uppger att det nog finns flera aktörer som antas ha tillräckliga ekonomiska resurser, kompetens "eller annat intresse" för Terrafame, men vilka aktörer det handlar om är oklart.

Terrafame har också börjat förbereda en miljökonsekvensbedömning för den händelse att gruvan måste köras ner.

Avgörande vid årsskiftet

Regeringens finanspolitiska ministerutskott beslöt i maj att låta lägga ner gruvan, om inte Terrafame före årsskiftet lyckas hitta privata investerare som kan ta över.

Vasa förvaltningsdomstol har ställt mycket stränga miljökrav på gruvdriften. Gruvans miljölov är i kraft bara på viss tid och utsläppen från gruvområdet är strikt begränsade. Terrafame har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Regeringen har redan reserverat 144 miljoner euro för att förbereda nedläggningen. Själva nedläggningen beräknas kosta ytterligare hundratals miljoner euro.