Hoppa till huvudinnehåll

Bråda dygn med däckbyte i Västnyland

däckbyte på verkstad
Flera bilister fick bråttom med vinterdäcken. däckbyte på verkstad Bild: Yle/Monica Slotte ekenäs däckmarket,Vinterdäck,Raseborg

Däckfirmorna i Västnyland jobbar för högtryck just nu. I brist på lediga tider har en del kunder hämtat hem sina däck från däckhotellen och har själva bytt till vinterdäck.

Vid Däckmarket i Ekenäs byter man däck från tidig morgon till sen kväll.

- Den här veckan och veckan innan har vi arbetat upp till 14-15 timmar för att hinna med, förklarar företagare Kim Danielsson.

Däckfirman har över 1 000 bilar i däckhotellet, men bara 250 kvar så man har jobbat undan rätt bra. Men 15 procent av bilisterna kör fortfarande med sommardäck.

däck tvättas på bilfirma
Många däck att tvätta. däck tvättas på bilfirma Bild: Yle/Monica Slotte ekenäs däckmarket,däck (fordon),Raseborg

Tagen på säng av snön

Det stora antalet olyckor längs med riksväg 25 och stamväg 51 under de senaste dygnen beror enligt polisen på att många fortfarande kör med sommardäck i det utmanande vintervädret.

Det är obligatoriskt att byta till vinterdäck först i december, men under rådande omständigheter i allra högsta grad att rekommendera, även om det ännu inte är straffbart att köra med sommardäck.

Om man är involverad i en olycka och har kört med sommardäck har polisen rätt att bötfälla bilisten för att ha äventyrat säkerheten på vägarna.

Tre dagars väntan

Ekenäsborna Jan-Anders Berg och Edgar Björklund väntar bland högarna av uppstaplade däck på att deras bilar ska få vinterskor. De hörde sig för med firman i fredags och fick tid för däckbyte på tisdagen.

Berg förvarar vanligen sina däck hemma i garaget och byter själv. I år var det dags att skaffa nya däck och därför står han nu här.

Ekenäsborna Edgar Björklund och Jan-Anders Berg får sina däck bytta.
Edgar Björklund och Jan-Anders Berg väntar på sina vinterdäck. Ekenäsborna Edgar Björklund och Jan-Anders Berg får sina däck bytta. Bild: Yle/Monica Slotte däckfirmor,däck (fordon),jan-anders berg,Vinterdäck,Ekenäs,Raseborg,Västnyland

- Det är lustigt när man talar om att vintern kommer som en överraskning, varje år är det samma sak. Det är inte snön som är problemet. Felet sitter nog mellan öronen och bakom ratten om man fortfarande kör med sommardäck.

Edgar Björklund ser det också som uteslutet att köra med sommardäck när det har snöat. Han fick tid för däckbyte tack vare ett återbud.

- Då man kör så litet som jag gör kan man anpassa tidtabellen efter föret.

Förvaring av däck vid bilfirma
Däckhotellet avlastar flera kunder. Förvaring av däck vid bilfirma Bild: Yle/Monica Slotte däckhotell,Vinterdäck,Raseborg,Ekenäs

Hämtar däck, byter själv?

Däckfirman erbjuder däckhotell där kunden kan förvara sina däck för 60 euro per säsong för personbil. I priset ingår förvaring, balansering, konditionsgranskning, tvätt samt försäkring. Här ingår inte avgiften på 30 euro för däckbyte.

Enligt Kim Danielsson är det första gången som kunder hämtar sina däck för att byta själva eftersom det inte har funnits lediga tider.

Kim Danielssons däckfirma har bråda tider just nu.
Kim Danielsson förestår däckfirma i Ekenäs. Kim Danielssons däckfirma har bråda tider just nu. Bild: Yle/Monica Slotte kim danielsson,Vinterdäck,Ekenäs,Raseborg

- Det är inte så många som gör det, bara ett fåtal. Många lämnar istället bilen här i väntan på att vi ska hinna byta. Det är också svårare att själv byta däck på nyare bilar på grund av den avancerade elektroniken i dem.

Man hinner med sex bilar i timmen och har samtidigt mellan 30 och 40 så kallade mellanbilar som väntar på sin tur. Firman har tre anställda men för tillfället sysselsätter man det dubbla, upp till 10 personer jobbar med byten.

bil på verkstad under däckbyte
Allt färre byter själva däck på sin bil. bil på verkstad under däckbyte Bild: Yle/Monica Slotte ekenäs däckmarket,Vinterdäck,Raseborg

Vintern borde ha kommit i oktober

Vid Euromaster i Horsbäck har man också haft hektiska dagar, men nu börjar det bli lugnare, berättar försäljaren Benny Lindholm.

- De närmaste dagarna finns det ett par lediga tider. Från och med måndag är det helt dött.

Lindholm jämför med tidigare år och ser en markant skillnad. Vanligen inleds säsongen för däckbyte runt den 15 oktober. Sedan har man ett par veckor på sig innan vintern kommer.

- Nu var det ju så nätt väder i slutet av oktober så få ville byta till vinterdäck då. Och så drog det iväg ända till månadsskiftet oktober-november innan vi fick ett häftigt snöfall.

Här kunde bilisterna göras uppmärksamma på att det lönar sig att vara tidigt ute också om snön låter vänta på sig. I månadsskiftet september-oktober har firman för vana att skicka ut ett sms till sina kunder med en påminnelse.

En man byter däck på en bil.
Vid Euromaster hoppas man att kunderna skulle lära sig komma i tid på däckbyte. En man byter däck på en bil. Bild: Yle/Petra Thilman bildäckbyte,Raseborg,Ekenäs,däckfirmor,däck (fordon),Euromaster,Vinterdäck

Också vid Euromaster har man haft kunder som har hämtat sina däck från däckhotellet då det inte funnits lediga tider.

- Vi talar om ungefär 10-15 bilar av 400, så det är inte så många. De har bytt själva eller hoppats få tid för byte på något annat ställe, förklarar Benny Lindholm.

Också här jobbar man med fördubblad arbetsstyrka, runt 11 personer då det är som brådast.