Hoppa till huvudinnehåll

Byggstart för Qvidja kraft i Pargas

Ilkka Herlin
Ilkka Herlin Bild: Yle/Lotta Sundström Ilkka Herlin,ilkka herlin

I dag, tisdag, murade Ilkka Herlin grundstenen för det biogasverk som byggs i samband med Qvidja gård på Lemlaxön i Pargas.

Det är snart två år sedan Qvidja gård och slott övergick i Ilkka Herlins och hans fru Saara Kankaanrintas ägo. Paret värnar om miljön och vill utveckla ett mera ekologiskt jordbruk.

Målet är ett utsläppsfritt jordbruk som är självförsörjande vad det gäller energi och gödsel, och det är här gasverket kommer in i bilden.

Qvidja slott.
Qvidja slott i vinterskrud. Qvidja slott. Bild: Yle/Lotta Sundström Qvidja,qvidja slott

Bolaget Qvidja kraft forskar i olika möjligheter och innovationer kring metangasproduktionen, bland annat testar man att använda flis som råvara. Till en början var det tänkt att förse bara den egna gården med biogas, men då planerna framskridit har det blivit klart att man antagligen kommer att producera ett överskott.

– Vi tror att vi i framtiden kommer att sälja ganska mycket biogas från Qvidja, säger Ilkka Herlin.

Herlin tror att produktionssättet man nu testar kan få en stor roll i framtiden.

– I Finland finns det en mycket stor potential. Man kan använda vall nuförtiden, och om vi lyckas med att förvandla flis först till kolmonoxid och sedan till biometan, så är potentialen enorm.

– Det är mycket intressant och vi är ganska optimistiska, säger Herlin.

Tanken är att produktionen i Qvidja ska komma i gång i början av 2017.

Nyfiken på vad mer man har på gång vid Qvidja gård? Här kan du lyssna på en intervju med Ilkka Herlin där han berättar om framtidsplaner för gården och slottet.

Läs också