Hoppa till huvudinnehåll

Ett steg framåt för yrkesutbildningen i Östnyland

Ingången till Amisto i Lovisa
Ingången till Amisto i Lovisa Bild: Yle yrkesskola

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ställer sig, som sista yrkesutbildningsanordnare, bakom Borgå stads kompromissförslag för hur utbildningen i framtiden ska ordnas i regionen. Ännu återstår många komplicerade frågor att lösa.

Samkommunens fullmäktige ställer sig bakom Borgå stads förslag efter ett långt möte på tisdag kväll.

Enligt förslaget går Inveon samman med Prakticum, medan Point College bildar ett bolag med Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, som driver Amisto och Edupoli. I det bolaget är det meningen att Borgå ska äga över 50 procent.

I framtiden ska det alltså finnas två bolag som erbjuder yrkesutbildning i Östnyland.

mötespapper på ett bord
mötespapper på ett bord Bild: Yle/Mikael Kokkola möten

Det tog många timmar för samkommunens fullmäktige att fatta ett beslut i frågan. Piruetterna kring att komma vidare med planeringen av den framtida yrkesutbildningen var många.

Först möttes samkommunens styrelse. Sedan hölls gruppmöten inför själva fullmäktigemötet. Mitt i fullmäktigemötet hölls sedan en paus för ett nytt styrelsemöte. Efter det fortsatte fullmäktigemötet igen.

- Det här kan nog ses som ett steg framåt. Nu har vi ett beslut i frågan, säger Bo Lindfors, som representerade ägarkommunen Lovisa på mötet.

På mötet var det Borgå stad, Sibbo kommun och ett ombud från Lovisa som röstade för förslaget. I minoritet blev de små kommunerna: Orimattila, Askola, Lappträsk, Mörskom, Borgnäs och Pukkila samt två ombud från Lovisa.

Man som står i tom matsal
Bo Lindfors. Man som står i tom matsal Bild: Yle/Mikael Kokkola lovisabo

- Som jag ser det bör den finska samkommunen nu börja samarbeta med de övriga utbildningsanordnarna. Andra stadiets utbildning är den viktigaste utbildningen vi har i Östnyland, säger Lindfors.

Beslutet gör det också möjligt för Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä att söka extra statsbidrag för nästa år. Tidigare har samkommunen samarbetsförhandlat och tvingats spara.