Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Övergång från krutvapen till luftvapen

Skytt.
Skytt. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press skytte

Sommaren har tagit slut för skyttarna och vi har börjat gå över till luftvapensäsongen.

Sommarens krutvapensäsong har innehållit många nationella och internationella tävlingar och har gjort sommaren innehålls- och framgångsrik för många finlandssvenska skyttar i flera olika grenar. Flera skyttar från Svenska Finland Sportskytteförbund har deltagit i de finländska mästerskapstävlingarna, där en del har nått medaljplatser med fina resultat.

På internationella fronten har vi sett deltagande i Lapua European Cup med frigevär på 300 m, junior-EM med miniatyrgevär på 50 m. SFS representerades också av skyttar i Helsingfors lag i den traditionella nordiska huvudstädernas kamp med standardgevär på 300 m.

I mitten av oktober hölls finalen för European Youth League (EYL) i Italien och där tog det finländska laget guld. EYL är en serie tävlingar för europeiska luftvapenskyttar under 18 år. Tävlingarna arrangeras längs med året och finalen är naturligtvis höjdpunkten.

Kamp mot beväringar

Även om krutsäsongen var mer eller mindre officiellt slut så trotsade Svenska Finlands Sportskytteförbunds veteraner och några ungdomar vädret den 2 november i den traditionella veterankampen mot Dragsviks beväringar. Den här gången vann beväringarna även om veteranerna hade ungdomar med som stöd i laget, ingen tyckte att det var lätt att skjuta i snöyran men resultaten var ändå ganska bra med tanke på förhållandena. Beväringarna har kanske en liten fördel då tävlingen skjuts med stormgevär.

Svenska Finlands Sportskytteförbund började luftsäsongen för sina gevär- och pistolskyttar med ett gemensamt träningsläger i Ekenäs där vi hade bra tränare på plats som hjälpte skyttarna att förbättra sina skjutställningar och fixa eventuella fel på vapnen.

Nu ser vi fram emot en minst lika framgångsrik luftsäsong som har börjat med några små tävlingar, men kommer igång på allvar efter nyår med Swedish Cup, som är en öppen internationell tävling i Sävsjö och Falling target-kampen mellan de nordiska länderna. För de yngre skyttarna börjar kvaltävlingarna för Guldkornsfinalen efter årsskiftet, medan de äldre skyttarna tränar hårt inför finländska och europeiska mästerskapstävlingar.

Petra Liljeberg
Svenska Finlands Sportskytteförbund, SFS

Läs också

Nyligen publicerat - Sport