Hoppa till huvudinnehåll

Fransk polis har avslöjat hjärnan bakom terrordåd i Europa

Flygplatsen Zaventem evakuerades snabbt efter explosionerna.
En av självmordsbombarna som slog till mot flygplatsen Zeventem uppges vara kusin till den man fransk polis nu har identifierat som huvudansvarig för terrordåden i Bryssel och Paris. Flygplatsen Zaventem evakuerades snabbt efter explosionerna. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE Bryssel,Bryssel-Zaventem flygplats,flygplatser,terrorism,terrorattacker

Fransk polis har identifierat en person som den huvudansvariga för planering av terrordåden i både Bryssel och Paris. Mannen uppges vara kusin till bröderna som sprängde sig själv i Bryssel.

Franska utredare uppges ha identifierat personen som ska ha haft huvudansvaret för att planera terrordåden i Paris ifjol och Bryssel i mars.

Enligt uppgifter nyhetsbyrån AFP har fått från en källa nära utredningen hade 32 år gamla Oussama Atar ett övergripande ansvar för terrordåden.

Belgisk-marockanska Atar, som också använder namnet Abu Ahmad, ska vara kusin till bröderna som utförde självmordsattackerna vid flygplatsen Zaventem och en metrostation i Bryssel.

Enligt AFP:s källa befinner sig Atar i Syrien. Fransk polis har redan en tid känt till att han var kopplad till Bryssel-angreppen.

Polisen kunde ändå först nyligen också koppla honom till angreppen i Paris efter att ha hittat ny information på en dator under en husrannsakan.

Terrorgruppen IS anmälde sig snabbt ligga bakom båda angreppen. Flera av gärningsmännen hade återvänt från Syrien. Polisen har därför länge misstänkt att en eller flera personer koordinerade gärningsmännen från Syrien.

Hur stor insikt och vilken roll Atar spelade i planeringen av själva terrordåden är oklart.

Han misstänks ändå vara den som ska ha givit order om att utföra angrepp och ha dirigerat terrorgruppens resurser till gärningsmännen.

Läs också